Meer vrouwelijke hoogleraren

25 November 2015

Het aantal vrouwelijke hoogleraren is de afgelopen drie jaar toegenomen. De Universiteit Leiden doet het met meer dan 23 procent vrouwelijke hoogleraren relatief goed.

Dat blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2015 die vorige week door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) is gepubliceerd.
Van de 3056 hoogleraren zijn er 516 vrouw. Dat is 16,9 procent. Bij de monitor uit 2012 was dat nog 14,8 procent. Naast deze gewone hoogleraren zijn er in 2014 nog 634 bijzonder hoogleraren, waarvan 17,5 procent vrouw. Van de universitair docenten is in 2014 ongeveer een derde vrouw; van de universitair hoofddocenten iets meer dan een kwart. Omgerekend naar voltijdbanen (fte) komt het aandeel vrouwelijke hoogleraren uit op 17,1 procent. Nederland bivakkeert daarmee in de kelder van de EU. Alleen Litouwen, Tsjechië en Cyprus hebben nog minder vrouwelijke hoogleraren. Malta, Letland en Bulgarije doen het veel beter en voeren de EU-lijst aan.
In 2014 wordt aan de Universiteit Leiden 23,3 procent van het totaal aantal fte aan hoogleraren ingevuld door vrouwen. Alleen de Open Universiteit doet het beter met 26,1 procent, maar die instelling is veel kleiner.
Het percentage vrouwelijke hoogleraren is sinds 1990 verzesvoudigd. In de periode 2004-2014 is de gemiddelde groei 0,8 procent per jaar. Als deze groei gelijk blijft dan wordt in 2030 de dertig procent bereikt. Dat omschrijft het rapport als de ‘kritische massa’. Het is dan een groep die groot genoeg is om op een structurele manier de interne politieke cultuur en het beleid te kunnen veranderen. In 2055 komt pas de 50/50-verhouding in zicht. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

25 November 2015