Leids Werelderfgoed

25 November 2015

Het college van Burgemeester en Wethouders bereidt een aanvraag voor om de Leidse binnenstad in 2025 de UNESCO-Werelderfgoedstatus te geven. Daarbij moet de universiteit, opgericht in 1575 en daarmee de oudste van Nederland, een belangrijke rol spelen. Het initiatief kwam vorig jaar van de lokale VVD. Het college wilde toen eerst de voor- en nadelen uitzoeken. ‘Uit hun onderzoek bleek dat je enkel als historische binnenstad een relatief kleine kans hebt. Historische binnensteden zijn al redelijk oververtegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst.
In combinatie met een specifiek thema en in samenwerking met andere Europese steden is de kans groter’, vertelt VVD-raadslid Margreet van Wijk-Meijer. Een focus op Leiden als universiteitsstad lag voor de hand. ‘Het college gaat nu een draagvlakonderzoek doen. Dan zouden we samen een campagne moeten opzetten. Vervolgens kunnen we door het ministerie van OCW voorgedragen worden. Uiteindelijk buigt UNESCO zich over de shortlist.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

25 November 2015