Handdoekstudent vreet capaciteit

De faculteit Rechten wil studenten die met hun spullen een werkplek in de bibliotheek innemen maar vervolgens lang wegblijven gaan aanpakken.

Rechtenstudenten klagen al geruime tijd over het gebrek aan werkplekken in de bibliotheek in het KOG. ‘Het is ongelooflijk druk in de bieb’, zei Lucia Aerden van studentenpartij SGL maandag bij de faculteitsraadsvergadering. ‘We willen graag dat alleen rechtenstudenten toegang krijgen.’
‘Mogen de criminologen ook nog naar binnen?’ vroeg rechtendecaan Rick Lawson. ‘De bibliotheek is niet van ons, het is een vestiging van de UB. Studenten van andere faculteiten mogen ook van deze bieb gebruik maken. Uitsluiten is geen mogelijkheid, als we dat al zouden willen.’
Ook studenten van andere hogescholen en universiteiten kunnen overigens gratis lid worden van de UB.
Lawson: ‘Er zijn perioden in het jaar dat er scholieren in de KOG-bibliotheek zitten. Die zouden we mogelijk kunnen weren. Maar dan moet je iedereen controleren. Dat geeft een hoop gedoe.’
‘Scholieren kunnen overigens voor dertig euro een UB-pas aanschaffen’, zei personeelsraadslid Willem van Boom. ‘Mijn zoon heeft er ook een. Het is een universitaire kwestie. Eigenlijk moet eens worden uitgezocht of het om hele volksstammen scholieren gaat.’
Lawson signaleerde een ander probleem: ‘Plaatsen worden lang bezet gehouden door mensen die niet aanwezig zijn; badhanddoekleggers die een plek innemen en dan uren weggaan. Dat is heel onhandig. Het is irritant gedrag en vreet capaciteit.’
Het rechtenbestuur wil kijken of daar iets aan is te doen. ‘Een mogelijkheid is: Maak een ronde langs de werkplekken, leg een rood papiertje neer op een plek waar wel spullen liggen maar waar niemand zit. Als de plek na een half uur of een uur nog niet is bezet, worden de spullen ingenomen. We zoeken iets in deze richting.’
‘Het bezet houden van een plaats komt wellicht ook voort uit de angst later geen plek meer te kunnen vinden’, stelde Aerden. ‘Het probleem is dan toch deels dat er te weinig werkplekken zijn.’
Assessor Birgül Açiksöz merkte op dat er nog niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare faciliteiten in het KOG: ‘In de lokalen bij de bibliotheek zijn ook werkplekken. Daar zitten weinig studenten. We gaan er meer ruchtbaarheid aan geven dat je daar ook terecht kunt.’ VB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit haalt niets uit

‘Als ze een pink face nodig hebben, schuif ik aan’, zegt de Leidse …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

Scheikunde op de wc

Scheikundige Ludo Juurlink schreef het boekje Scheikunde voor in bed, op het toilet of in …

English page