Geen commentaar: Paarsebroekenpark

Door Bart Braun

Wat de universiteit nou precies gaat bouwen voor de geesteswetenschappers is onduidelijk, maar het Lipsius, het Reuvens en Stalingrad City (de gedrochten rondom de UB) gaan tegen de vlakte, dus het wordt vrijwel zeker een verbetering.
Misschien sneuvelt er ook een stukje sociale woningbouw: het betonblok tussen het Huizinga en het Arsenaal (zie pagina 5). Je zou het een foeilelijk litteken in de Leidse binnenstad noemen, ware het niet dat het ronduit monsterlijke Lipsiusgebouw ernaast staat, en als bliksemafleider fungeert. De mensen die in het betonblok wonen, zijn echter blij met hun mooie plekkie. Zij vinden het maar raar dat de universiteit ze weg wil hebben.
Dat is het natuurlijk ook.
De sloopdrift van de universiteit komt namelijk niet omdat er een enorme groei aan alfa-studenten wordt verwacht. Ook zullen er, met de huidige manier waarop Nederland in wetenschap investeert, vermoedelijk geen grote aantallen geesteswetenschappelijk onderzoekers bijkomen. Die extra grond is nodig omdat de universiteit een stukje opschuift, zodat er plek is voor het Singelpark.
Het Singelpark bestaat vooralsnog op papier, maar moet uiteindelijk een dunne groene cirkel om de Leidse binnenstad worden, het langste park van Nederland. Zo wordt Leiden een leukere plek voor hardlopers, hondenuitlaters, watervogels en vooral voor paarse broeken dragende linkse vijftigers die graag Singelparkplannen tekenen. Het wordt een minder leuke plek voor die mensen in de sociale woningbouw, maar die zijn blijkbaar niet belangrijk.
Ieder zijn hobby. Alleen: waarom moet de universiteit aan die plannen meewerken? Als ze de Singelparkplannen echt zo’n warm hart toedroeg, had ze de grond bij de voormalige Van der Klaauwtoren wel cadeau gedaan. Daar moesten echter stadswoningen van meer dan zeven ton worden neergezet. Tussen de voordeuren en de bijbehorende aanlegsteiger voor het nog apart te kopen plezierbootje in, loopt straks een flin-ter-dun stukje groen: voor mensen met geld kan het Paarsebroekenpark blijkbaar best wat nauwer.
Waarom kan dat dan niet ook bij de Witte Singel? Waarom moet er ineens universiteitsgeld gelapt worden om de sociaalwoners uit te kopen? Zelfs als het wél makkelijk was om de handjes op elkaar te krijgen voor de parkambities, dan nog is het domweg niet de taak van de universiteit om die ook te subsidiëren.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit haalt niets uit

‘Als ze een pink face nodig hebben, schuif ik aan’, zegt de Leidse …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

Scheikunde op de wc

Scheikundige Ludo Juurlink schreef het boekje Scheikunde voor in bed, op het toilet of in …

English page