Minister mengt zich niet in sekse-discussie

11 November 2015

NWO gaat haar beursbeoordelaars een training tegen sekse-onderscheid geven. Dat antwoordt minister Bussemaker op Kamervragen naar aanleiding van Leids onderzoek.

In september kwamen de Leidse psychologen Romy van der Laan en Naomi Ellemers met een artikel over verschillen tussen man en vrouw bij de toekenning van Veni-beurzen, een bepaalde subsidievorm van onderzoeksgeldschieter NWO. Van de aanvragende vrouwen kreeg 14,9 procent een beurs, en van de mannen 17,7 procent. De beoordelende comités vonden de voorstellen van mannen en vrouwen wèl even goed. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, die emancipatie in haar portefeuille heeft, stelde er Kamervragen over. Waren vrouwen hier permanent benadeeld? En wat ging de minister eraan doen? Opmerkelijk genoeg baseerde Yücel die vragen uitsluitend op het Volkskrant-artikel over het onderzoek, in plaats van op het onderzoek zelf, zodat belangrijke aspecten van de kwestie – vrouwen zijn oververtegenwoordigd in disciplines waar weinig subsidies vallen, bijvoorbeeld – haar ontgingen.
Zodra het onderzoek uitkwam, ontstond er wat discussie in wetenschappelijk Nederland of de statistische aanpak in het artikel wel de juiste was. Bussemaker legt in haar antwoorden uit dat ze zich niet wil branden aan de wetenschappelijke discussie over het gewicht van de resultaten. Voorts wees ze erop dat NWO al hard aan de weg timmerde in haar gelijkheidsstreven – juist daarom had de organisatie de Leidenaren om onderzoek gevraagd. Zo gaat de organisatie volgend jaar bij de Veni-aanvragen haar beoordelaars een training geven, die hen bewust moet maken van onbewuste seksediscriminatie, met als doel die te voorkomen. Of dat ook helpt? De psychologen gaan het onderzoeken, aldus de minister. BB

Deel dit bericht: