?Matching misbruikt voor afwijzing?

5 November 2015

Aankomende studenten worden misleid door universiteiten die matching stiekem gebruiken om aan de poort te selecteren. Uit Leiden kwamen geen meldingen binnen.

Dat constateren de makers van de Keuzegids Universiteiten 2016, die maandag is verschenen. Omdat veel studenten hun opleiding voortijdig afbreken, is afgelopen voorjaar het systeem van matching ingevoerd. De bedoeling daarvan is dat studenten vooraf beter nadenken over hun studiekeuze.
Volgens de makers van de Keuzegids suggereren onderwijsinstellingen bij het matchen soms dat lagere cijfers op je diploma kunnen betekenen dat je afgewezen wordt. Echt afwijzen mág echter niet. Slechts enkele opleidingen mogen wel, soms deels, hun studenten selecteren uit de inschrijvingen.
In Leiden zijn dat biomedische wetenschappen, geneeskunde en het university college, die een beperkt aantal opleidingsplaatsen kennen. De redactie van de Keuzegids laat weten dat er bij hen geen voorbeelden van misleidende matching aan de Universiteit Leiden zijn binnengekomen.
Als matching-instrument hanteert de Universiteit Leiden sinds dit jaar de zogeheten Studiekeuzecheck. Dat is een online vragenlijst voor aankomende studenten, over hun motivatie, oriëntatie en schoolcijfers. Daaruit volgt een advies.
‘Let wel: dit advies is niet bindend’, staat keurig op de website Studereninleiden.nl. ‘Het is dus geen selectie. Het is een manier om jou te helpen in één keer de juiste studiekeuze te maken.’ Maar zoiets wordt volgens de makers van de Keuzegids niet overal even duidelijk aangegeven. Ook constateerden ze dat beroepsperspectieven en startsalarissen soms wat te rooskleurig worden voorgesteld. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

5 November 2015