Geen Commentaar: NIX nuchter

Silas.nl

Als je de neiging hebt om te veel te zuipen, stop je daar niet mee omdat de overheid zegt dat dat ongezond is. Je stopt ermee, omdat je ontdekt dat het niet cool is om in je eigen kots in slaap te vallen. En waar leer je dat beter dan bij een studentenvereniging, het laatste bolwerk der borrelvrijheid?
Als het aan overheidscampagne NIX ligt, drinken kids op hun achttiende voor het eerst een biertje. Na je studie wacht een werkend bestaan. Dien je elke ochtend fris en fruitig op je werk te verschijnen, dan schieten nachtelijke uitspattingen er vanzelf wel bij in. Effectief gezien blijft er dus ongeveer drie jaar over om je lallende gebral te vervangen met de tomeloze ambitie die van de huidige beroepsbevolking wordt verwacht.
Het is dan ook opmerkelijk dat nu zelfs de Landelijke Kamer van Verenigingen zich verbonden heeft aan het Nationaal Programma Preventie met de pakkende titel: ‘Alles is gezondheid…’ De LKvV wil zo bijdragen aan een gezonder en vitaler Nederland door *proest* ‘verantwoorde alcoholconsumptie binnen verenigingen’ te stimuleren.
We weten allemaal dat studenten niet te veel zouden moeten drinken. Maar de infrastructuur om comazuipen te voorkomen is al aanwezig. Toch vond de LKvV het nodig om vier ‘concrete’ acties te formuleren. Allereerst stelt het een format alcoholbestuursreglement op, waarmee ‘verenigingen duidelijke suggesties krijgen voor het inrichten van hun eigen alcoholbeleid’. Maar zonder zo’n alcoholbestuursreglement krijgt een vereniging al geen vergunning om alcohol te schenken. Kortom, papieren rompslomp van NIX.
Ten tweede creëert de LKvV een online ‘Instructie Verantwoord Alcoholschenken-tool’. Die bestaat uit informatie over alcohol, de gevolgen van alcoholconsumptie en de wetgeving daarom heen. Ieder lid dat achter de bar staat moet geslaagd zijn voor de online toets. Maar op het moment dat er alcohol wordt geschonken, moet er al minimaal één persoon aanwezig zijn die de Verklaring Sociale Hygiëne bezit. Tijdens de daarvoor benodigde cursus is geleerd om op een verantwoorde manier alcohol te verstrekken. Dus, online omslachtigheid van NIX.
Ten derde komt de LKvV met een Handbook of best practices. Maar denkt de verenigingskoepel daadwerkelijk dat verenigingsbesturen dat boekwerk ter hand zullen nemen om onder het genot van een kopje thee eens lekker te gaan lezen ‘hoe anderen het doen’? Inschattingsvermogen van NIX.
Tot slot heeft de LKvV een werkgroep opgericht, ‘om niet of minder actieve studentenverenigingen te prikkelen om betrokkenheid te tonen bij de aanpak van verantwoorde alcoholconsumptie’. Want laten we duidelijk zijn: verantwoorde alcoholconsumptie , dat mogen we niet tolereren. Kom in opstand tegen de laffe borrelaar. Niemand nuchter het pand uit. Taalvaardigheid van NIX.
Misschien wordt het tijd dat de LKvV – dol als ze is op lelijk management-Engels – een taskforce opricht om haar betuttelende acties nog eens mee te heroverwegen.
Eventueel onder het genot van een biertje. PM

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rubrieken

Voortplantingstoerisme

Wat gebeurt er als je naar een ander Europees land verhuist en je homohuwelijk ineens …

English page