Fonds wil af van dierproeven

4 November 2015

Het ministerie van Economische Zaken wil een speciale onderzoekspot voor dierproef-alternatieven oprichten. De vraag is alleen nog wie er allemaal gaan meebetalen.

De politiek wil minder dierproeven, en dat mag wat kosten. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken richtte daarom vorig jaar een Denktank Aanvullende Financiering Alternatieven voor Dierproeven op.
Na bijna anderhalf jaar vergaderen en rapport schrijven is de denktank tot de conclusie gekomen dat er aanvullende financiering voor alternatieven voor dierproeven moet komen.
Nederland moet volgens het rapport van de denktank sterker inzetten op slimme methoden om aan mensen te meten, en op dierproefvervangende technologie als gekweekte mini-orgaantjes en cellen-op-chips.
Sterker nog: Nederland moet wereldleider worden op dit gebied. ‘Er ontstaat een nieuwe industrie die past bij Nederland, en waar Nederland met recht trots op is.’
Om dat te bereiken, moet er een ‘virtueel netwerk’ komen voor de onderzoekers in dit vakgebied, en een speciaal fonds om hun onderzoek te subsidiëren.
Dat fonds zou dan ondergebracht moeten worden bij ZonMw, een subsidieverstrekker die vooral biomedisch onderzoek steunt. In die pot zou dan niet alleen EZ-geld in moeten, allerlei ministeries worden geacht bij te dragen.
Hoeveel geld er in dat fonds gaat zitten is nog onduidelijk. Dijksma heeft wel oren naar het voorstel, maar wil eerst kijken of er ook bedrijven zijn die mee willen betalen. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

4 November 2015