Steeds meer wetenschap wordt openbaar toegankelijk

29 Oktober 2015

De taalwetenschappen stappen massaal over naar Open Access. Ook prof. Johan Rooryck, de Leidse hoogleraar Franse taalwetenschap, gaat mee.

Hij was hoofdredacteur van het Elsevier-journal Lingua, maar toen Elsevier niet tegemoetkwam aan de eisen over onder meer de toegankelijkheid van publicaties, stapten Rooryck en zijn vijf mede-redacteuren op. Zij beginnen een nieuw vaktijdschrift bij een uitgever die wel Open Access voorstaat; de uitgave gaat Glossa heten.

Twee weken geleden maakten taalwetenschappers bekend dat ze de hegemonie van de grote wetenschappelijke uitgevers, met hun betaalmuren en peperdure abonnementen, wilden doorbreken. Dat is een wens van de wetenschap als geheel, en de Nederlandse wetenschap in het bijzonder. Als het aan staatssecretaris Sander Dekker ligt, is in 2024 alle van publiek geld betaalde wetenschap ook toegankelijk voor het publiek.

In ander Open Access-nieuws: de University of California heeft besloten dat alle onderzoeksartikelen die haar wetenschappers uitscheiden voortaan openbaar toegankelijk moeten zijn, via een website van de universiteit zelf. Dat stelt nogal wat voor, want UC is enorm: tien campussen, zo’n tweehonderdduizend medewerkers, de meeste Nobelprijswinnaars en een jaarbegroting van meer dan 25 miljard dollar. Zelf beweren ze een vijftigste van de totale wetenschappelijke productie van de wereld te verzorgen.

BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

29 Oktober 2015