College: nieuwe site op orde

Te Beest neemt zorgen weg bij raad
29 Oktober 2015

De universiteitsraad maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de nieuwe universiteitswebsite. Volgens vice-collegevoorzitter Willem te Beest is alles echter onder controle.

Uit een onderzoek van ICT-consultancyreus Capgemini bleek dat er het nodige mis ging met het project. De universiteit bedenkt en bouwt alles zelf, aldus Capgemini, waardoor de ontwikkeling langer zou duren en dus duurder werd. Ook de hosting van de site bij het ISSC, de ICT-afdeling van de universiteit ‘is gezien de onervarenheid onlogisch en veroorzaakt onnodige complexiteit, vertraging en hogere kosten.’

Ook waren er enige twijfels over het contentmanagementsysteem Hippo en werden ontwikkelingen rond de site niet scherp genoeg in de gaten gehouden en schoot de begeleiding tekort.

Capgemini stelde onder andere voor om een implementatiepartner in de arm te nemen. Volgens Te Beest, die ook voorzitter is van de stuurgroep die de site ontwikkelt, is dat niet nodig. ‘We hebben geleerd van wat er verkeerd ging met Usis. We hebben gekozen voor fasen. En bij elke stap houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten. We zijn begonnen met een beperkt budget van 750.000 euro. We zijn dan ook gestart met een pilot om te zien hoe de ontwikkeling verliep. We merkten dat er een aantal dingen nog niet goed ging. Toen hebben we een onderzoek laten doen door Capgemini. Heel veel zaken die zij constateerden in hun onderzoek, waren echter al bijgesteld toen de rapportage verscheen.

‘We hebben heel snel een boel verbeteringen doorgevoerd. En Capgemini heeft later dan ook vastgesteld dat het ISSC het gewoon goed doet. Ook is duidelijk geworden dat we de ontwikkeling wel zelf kunnen doen, een partner is niet nodig. Verder hebben we ervoor gezorgd dat heel duidelijk is wie voor wat precies verantwoordelijk is. Dat functioneert naar behoren.

‘We hebben tijdens de ontwikkeling vastgesteld dat het budget naar 3,1 miljoen moest en voor dat bedrag wordt de site dan ook gerealiseerd.’

De raad leek tijdens de vergadering genoegen te nemen met de uitleg van Te Beest. Het hele project moet eind 2016 helemaal zijn afgerond.

Vincent Bongers

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

29 Oktober 2015