Co-assistenten willen vergoeding

29 Oktober 2015

Dinsdag boden geneeskundestudenten 22.000 handtekeningen aan bij de Tweede Kamercommissie die over het onderwijsbeleid waakt.

De petitie (volledige tekst hier) was een initiatief van drie organisaties: De Geneeskundestudent, het Landelijk Medisch Studenten Overleg en het Landelijk Overleg Coassistenten. Alle drie vinden ze dat geneesko’s buitensporig hard worden getroffen door het nieuwe leenstelsel.
De studie geneeskunde duurt namelijk relatief lang: na een bachelor van drie jaar volgt een master van met daarin verschillende stages die in geneeskundeland co-schappen worden genoemd. Die duurt nog eens drie jaar àls je naadloos je stageplekken vindt, wat bijna nooit zo is. Een co-assistent moet buffelen: volgens de organisaties zijn ze gemiddeld 50-55 uur per week kwijt aan de opleiding. Dat maakt een bijbaantje wat lastig. Resultaat: geneeskundestudenten hadden ook onder de oude regeling al hogere studieschulden dan de rest.
Volgens de initiatiefnemers zou het dan ook redelijk zijn om de 280 euro basisbeurs die studenten vroeger kregen, aan geneeskundestudenten uit te betalen tijdens hun co-schappen. En die stagevergoeding zou dan niet van de stageplek moeten komen, maar van het ministerie van Onderwijs. ‘We zijn al eerder in gesprek geweest met de onderwijsinstellingen, maar die zien de co-schappen als onderdeel van de opleiding, in plaats van als stage waar een vergoeding voor betaald moet worden. Bovendien vinden wij dat de verantwoordelijkheid bij de minister ligt, omdat zij bij de invoering van het leenstelsel heeft aangegeven dat studenten naast hun studie de mogelijkheid moeten hebben om te werken’, zegt Edwin Duijzer van De Geneeskundestudent.
Minister Bussemaker erkende dat dat voor geneeskundestudenten lastig is, maar is niet van mening dat ze daarom over de brug moet komen. Ze is van mening dat de artsen in spe de extra kosten later wel zullen terugverdienen. Duijzer: ‘Daarmee gaat de minister voorbij aan de veranderde arbeidsmarkt. De werkloosheid neemt toe en een geneeskundestudie is geen garantie meer op een baan.’ Bussemaker maakt zich over de arbeidsmarkt nog geen zorgen. En mochten de geneeskunde later echt geen baan vinden, dan wordt de studieschuld – net als bij andere studenten – uiteindelijk kwijtgescholden. De zaak is nog in behandeling in de Tweede Kamer. BB/PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

29 Oktober 2015