Bemiddelingskosten aan banden gelegd

29 Oktober 2015

Bemiddelingskosten zijn vaak verboden, maar voor een eerlijke afhandeling moeten huurders van zelfstandige woonruimtes meestal langs de rechter. Een uitspraak van de Hoge Raad maakt het hen nu gemakkelijker.

Een makelaar mag niet aan de verhuurder én de huurder kosten in rekening brengen. Die bemiddelingskosten zijn dan voor de verhuurder. ‘De Hoge Raad heeft nu duidelijk uitgelegd wanneer er sprake is van het dienen van twee heren. En dat is al zodra een bemiddelaar een advertentie plaatst voor een verhuurder. Vanaf dat moment wordt de huurder dus al beschermd’, vertelt Pepijn Eymaal, projectleider bemiddelingskosten van Studentenvakbond AKKU uit Nijmegen. AKKU roept gedupeerde studenten uit het hele land op zich tot en met vandaag bij hen te melden voor bijstand bij de terugvordering.
Sinds vorig jaar zijn Leidse bemiddelingsbureaus al verplicht tot vergunningen, om uitwassen als hoge bemiddelingskosten voor huurders tegen te gaan, maar handhaving is lastig, liet wethouder Paul Laudy eerder aan Mare weten. Dankzij de uitspraak staan huurders sterker.
Eymaal: ‘Huurders zijn nu via de media geïnformeerd, waardoor ze weten dat ze hun geld kunnen terugvorderen.’ In het verleden lukte dat sommige huurders ook al wel via de rechter. ‘Maar sommige rechters wezen de vorderingen af, omdat er sprake zou zijn van alleen een advertentie. Nu kunnen ze naar deze uitspraak verwijzen.’
‘Ik verwacht dat makelaars hun bedrijfsmodel op den duur wel aanpassen, anders hangen hen altijd vorderingen boven het hoofd.’
Wie tot die tijd toch om courtagekosten wordt gevraagd, adviseert hij evenwel om te betalen. Anders zal de makelaar de voorkeur aan een andere huurder geven. ‘Maar zodra het contract binnen is, kun je de volgende dag al een brief sturen.’
‘Bij een kamer zijn bemiddelingskosten voor huurders onder bepaalde voorwaarden overigens nog wél toegestaan’, waarschuwt Eymaal. Een wetsvoorstel om die uitzondering te schrappen ligt momenteel bij de Tweede Kamer. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

29 Oktober 2015