Achtergrond
Zorgen om nieuwe site
De universiteitsraad maakt zich grote zorgen over de ontwikkeling van de nieuwe universitaire website. Uit een onderzoek eind juni van ict-consultancygigant Capgemini blijkt namelijk dat de universiteit onvoldoende ‘in controle’ is van het proces.
woensdag 14 oktober 2015

De universiteit bedenkt en ontwikkelt alles zelf. Dat kost veel meer tijd dan gedacht. Volgens Capgemini heeft het ‘afzien van een implementatiepartner geleid tot onvoorziene complexiteit. Het beleggen van de hosting bij het ISSC is gezien de onervarenheid onlogisch en veroorzaakt onnodige complexiteit, vertraging en hogere kosten’.

Ook zijn er enige twijfels over het gekozen contentmanagementsysteem Hippo. Het is ‘de juiste technologie voor de externe site. Voor de medewerkers- en studentensite is dit minder zeker.’ En ‘de complexiteit van het gebruik van Hippo is onderschat.’

Capgemini stelt onder meer voor om alsnog een implementatiepartner te contracteren om de site af te bouwen.

De raad is geschrokken van het onderzoek en heeft een raadsbrede rondvraag naar het college gestuurd. De raad schrijft dat zij naast het onderzoek ook ‘via andere kanalen geluiden hoort dat het niet goed loopt bij dit project, met name voor wat betreft planning en budget’.

De raad wil weten wat het college doet om de problemen aan te pakken. In een mail van 26 augustus geeft vice-collegevoorzitter Willem te Beest, die ook voorzitter is van de stuurgroep die de site ontwikkelt, een update van de stand van zaken. Hij schrijft dat de stuurgroep aan Capgemini gevraagd heeft om de gedane aanbevelingen uit te werken tot een plan van aanpak.

In maart van dit jaar werd al duidelijk dat de site vier keer zo duur als gepland ging worden. Er was een budget van 750.000 euro, dat wordt in ieder geval drie miljoen. Onduidelijk is of de site nog duurder gaat worden.

Universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke wil vragen van Mare hierover pas beantwoorden als het college met de raad heeft gesproken over de site. De overlegvergadering met het college is op 26 oktober.

De raad heeft zelf de nodige twijfels over Capgemini en wil weten waarom er gekozen is voor een onderzoek door dit bedrijf. En of het college het verstandig vindt om Capgemini als mogelijke implementatiepartner te beschouwen. Aangezien het bedrijf ‘in opspraak is geweest met betrekking tot mogelijke grootschalige ict-projectfraude’.

Zo zou Capgemini volgens actualiteitenprogramma Zembla een dubieuze rol hebben gespeeld in geldverslindende ict-flops bij de overheid en semi-overheidsinstellingen. De externe website moet eind van dit jaar in de lucht zijn. Het hele project zou eind 2016 zijn afgerond. Het is onduidelijk of dat wordt gehaald.