NS: minder studenten in spits

Topman hoopt dat onderwijsinstellingen roosters willen aanpassen

Door Bart Braun
8 Oktober 2015

Best druk in de trein tijdens de spits, niet? De NS verwacht dat dat nog erger wordt. De nieuwe topman hoopt dat universiteiten dat willen helpen voorkomen.

Oud-minister Roger van Boxtel is tijdelijk baas van de Nederlandse Spoorwegen, nadat de vorige baas vertrok vanwege een fraudezaak.
Vrijdag trad Van Boxtel voor het eerst naar buiten, en hij bracht slecht nieuws. Het wordt namelijk nog veel drukker in de treinen.
De zogeheten ‘apekoppen’ stammen uit 1964, en de laatste tientallen exemplaren gaan eind dit jaar met pensioen. De NS heeft treinen uit Zwitserland besteld om die te vervangen, maar die zijn op z’n vroegst een jaar later in Nederland.In de tussentijd is er dus minder capaciteit.
De NS had reden om te denken dat dat geen groot probleem zou zijn: in het regeerakkoord stond dat de ov-studentenkaart afgeschaft zou worden, en ongeveer een derde van alle treinreizigers is student. Het tegendeel gebeurde: er kwamen 90.000 treinende mbo’ers bij. De NS heeft nu een probleem, en de treinreiziger dus ook.
‘We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden, maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt’, legde Van Boxtel uit bij het televisieprogramma Nieuwsuur. ‘Als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen, is de kans op een zitplaats bijzonder klein.’
De NS-topman drong aan op begrip en medewerking: onderwijsinstellingen zouden bijvoorbeeld hun roosters kunnen aanpassen. Zijn bedrijf geeft zelf alvast het goede voorbeeld door haar kantoormedewerkers de mogelijkheid te geven om buiten de spits te reizen, of te flexwerken.
De NS heeft een taskforce die onderzoekt of treinreizigers de spits uit te krijgen zijn. Op basis van een onderzoek in Twente kwam die tot de conclusie dat ‘een significant deel van de scholieren en studenten die flexibiliteit heeft, en is dus niet gebonden aan lesroosters die starten rond de spits.’ Een ‘beloning’ zou ze over de streep kunnen trekken, denkt de taskforce.
Daar wordt wellicht wat makkelijk gedacht. Niet elke student hoeft stipt om negen uur in de collegezaal te zitten, maar één van de redenen daarvoor is dat die collegezaal dan al bezet is door andere studenten.
‘In verband met het grote aantal studenten hebben we een collegerooster van negen uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds’, vertelt voorlichter Annet van der Helm van de Leidse Rechtenfaculteit.
‘Wat ons betreft is meer flexibiliteit niet aan de orde. We hebben hiervoor ook nog geen concreet verzoek ontvangen.’

> zie ook pagina 12

Deel dit bericht: