Nog geen geld voor Zuid-Afrikanen

Crowdfunding mislukt, andere fondsen gezocht
8 Oktober 2015

Het doel van de crowdfundings­actie ‘Kans voor studenten’, die in het teken van het lustrum van de universiteit gelanceerd werd, is nog niet gehaald.

Door Petra Meijer Op de website www.steunleiden.nl probeerde de universiteit voor 1 oktober door middel van crowdfunding 44.000 euro op te halen. 
Met dat geld zouden acht geneeskunde- en rechtenstudenten uit Afghanistan en Zuid-Afrika een aantal maanden naar Nederland komen om een intensief studieprogramma te volgen. Maar er werd dertigduizend euro opgehaald. 
Woordvoerder van de universiteit Caroline van Overbeeke noemt het ‘toch een mooi resultaat’. Van het opgehaalde geld zijn al vijf Afghaanse artsen in opleiding uit Kabul ingevlogen, die nog tot eind november aan het LUMC onderwijs zullen genieten. ‘Inmiddels volgen zij hun lessen en het eerste tentamen is aanstaande vrijdag gepland’, vertelt Edris Mahtab van stichting Keihan, die de artsen in opleiding begeleidt. De drie Zuid-Afrikaanse studenten kunnen hopelijk volgend jaar komen. ‘Er kan nog steeds gedoneerd worden en we gaan daarnaast op zoek naar andere fondsen’, zegt Van Overbeeke. 
Via de crowdfundingswebsite van de universiteit werd eerder geld voor de renovatie van het zweetkamertje, de bouw van een zonnetelescoop en onderzoek naar kanker gefinancierd. Waarom het geld voor deze projecten wel snel bij elkaar kwam gaat de universiteit nog onderzoeken. Van Overbeeke: ‘Het gaat bij de crowdfundingsactie “Kans voor studenten” om een flink hoger streefbedrag dan bij de andere acties. We hebben hoog ingezet. Misschien doneren mensen ook liever geld voor iets tastbaars, maar dat is pure speculatie. We weten wel dat veel mensen bijvoorbeeld een emotionele binding hadden met het zweetkamertje. Dat kan meespelen.’ 
Ze kan zich niet voorstellen dat de lopende crowdfundingsactie voor een Moot Court – een oefenrechtbank – in het Kamerlingh Onnes donaties heeft weggesnoept bij de actie voor de Afghaanse en Zuid-Afrikaanse studenten. ‘De acties hebben verschillende doelgroepen. “Kans voor studenten” spreekt misschien vooral geneeskundestudenten aan, terwijl de Moot Court vooral rechtenstudenten en –alumni aanspreekt. Ook krijgen we daar meer donaties van advocatenkantoren.’
Op de website www.steunleiden.nl/projecten/kans-voor-studenten kan nog steeds geld voor de studenten worden gedoneerd.

Deel dit bericht: