Dreiging schietpartij op universiteit

6 Oktober 2015

Na de melding ‘dreiging schietpartij school Leiden’ zijn vanmorgen politieagenten naar verschillende locaties van de Universiteit Leiden gestuurd. De dreiging gaat namelijk over de universiteit, bevestigt politiewoordvoerder Yvette Verboon. Over de dreiging zelf kan ze niets zeggen. ‘Er is een dreiging binnengekomen bij de politie’, zegt ze. ‘Maar er is niets specifieks bekend en de universiteit heeft meerdere faculteiten.’

‘Het was vrij algemeen, geen namen of faculteiten’, zegt ook universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. ‘In overleg met de politie is besloten dat er preventief gesurveilleerd wordt. Dat is momenteel nog steeds zo. We hebben nog niet gehoord dat er iets gebeurd is.’
Volgens Van Overbeeke gaat het om een dreiging ‘via internet’, waarschijnlijk op een forum.

Even later duikt op Twitter een een screenshot van het forum 4Chan op, waarop iemand gisteravond aankondigde om 10.05 uur het vuur te openen op de Universiteit Leiden. De dreiging uit april 2013 waardoor twintig Leidse scholen een hele dag gesloten bleven, kwam ook van 4Chan.
Voor het Huizingagebouw staan twee agenten, waarvan twee op motoren. Zij bevestigen ook dat er sprake is van ‘een dreiging’. In de Doelensteeg en op de brug over de Witte Singel naar de UB stonden ook politievoertuigen. De sfeer in het Lipsius is verder normaal: iedereen drinkt koffie, bereidt colleges voor en kletst met elkaar.
Bij Webster University, lijkt er meer aan de hand. Voor het gebouw aan de Boommarkt staan politieagenten in kogelvrije vesten. Geen ambulances, wat suggereert dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Mare mag geen foto’s maken, zeggen ze. Een man met een wit petje verlaat het gebouw in gezelschap van agenten, stapt in een burgerauto en wordt weggereden. Is hij gearresteerd? En zo ja, op verdenking waarvan? ‘Voor alle vragen moet u bij de persvoorlichter zijn.’  Is de dreiging nu opgeheven? 'Ook daarvoor moeten wij u naar de persvoorlichter verwijzen.'

'Er is geen aanhouding geweest', laat politiewoordvoerder Carlijn van der Kulk even later weten. 'We zijn er nog mee bezig.' En die ronde gaten in de ramen van Webster? ‘Die zijn we nu aan het onderzoeken.’ Een woordvoerder van Webster University laat weten dat het geen kogelgaten zijn.

Iets na twaalven stopt de politie met beveiligen.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Oktober 2015