Rechten zoekt vierkante meters

1 Oktober 2015

De faculteit Rechten puilt haast uit het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG). Wellicht komt er een opbouw op de zijvleugel. Om het gebouw efficiënter te gebruiken zijn kleinere bureaus aangeschaft.

‘We willen het gebouw tot op de laatste millimeter benutten’, zei Dennis Hoitink van het bestuur maandag tijdens de faculteitsraadsvergadering. ‘Het gebrek aan vierkante meters lossen we nu simpelweg op door kleinere bureautjes aan te schuiven maar dat is een onbevredigende aanpak.’
Het bestuur zit op twee sporen om het tekort aan ruimte aan te pakken. ‘Er is sprake van een mogelijke dakopbouw op een zijvleugel van het KOG. Of die nieuwbouw er komt hangt af van een aantal factoren. Er is een vergunning nodig. Je verandert het aanzicht van de binnenstad. Het is nog niet gezegd of daar toestemming van de gemeente voor komt.
‘Een ander punt is geld. De vrije ruimte bij vastgoed is beperkt. Dat heeft alles te maken met de bouw van het bètacomplex en de plannen voor de verbouwing van Geesteswetenschappen. De prijs per vierkante meter is ook ongelooflijk hoog.’
Huren vindt het bestuur ook niet aantrekkelijk. ‘We kunnen morgen een pand in de stad huren, er is leegstand. Maar we willen een unilocatie, en dan laat ik de Sterrewacht even buiten beschouwing.’
Het bestuur onderzoekt ook of de ruimte op het KOG beter gebruikt kan worden. ‘Uit bezettingsgraadonderzoeken blijkt dat heel veel werkplekken in gebruik zijn, maar dat er in de praktijk niet altijd iemand zit. Onderwijs geven doe je meestal niet van achter de computer. We starten een pilot bij de fiscaal-economische vakken om te kijken of we de ruimte beter kunnen gebruiken. Daar zijn veel medewerkers met een kleine aanstelling, dus daar is wel de nodige afstemming mogelijk.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Oktober 2015