Rechten pakt tentamenfraude aan

Faculteit gaat scherper controleren

1 Oktober 2015

Er komen meer surveillanten, en toiletbezoek wordt scherper in de gaten gehouden bij rechtententamens. Ook gaan zogeheten mystery guests in kaart brengen wat er allemaal bij tentamens gebeurt.

Dat bleek maandag tijdens de faculteitsraad. ‘We weten zo weinig van tentamenfraude’, zei Peter van Es van het rechtenbestuur. ‘We weten dat er zich zaken afspelen, maar wat precies, dat weten we niet. De known unknowns noemde de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld dat tijdens de Irakoorlog. Veel komt uit verhalen van studenten.’
Toch heeft het bestuur een notitie bestrijding tentamenfraude opgesteld. ‘Speciale nieuwe zalen met op fraude toegespitste beveiliging komen er niet,’ aldus Van Es. ‘Dus de oplossingen moeten komen in de zalen die we nu al gebruiken, zoals het Universitair Sportcentrum. Er is het nodige laaghangend fruit te plukken.’
Het bestuur stelt voor dat de vakcoördinator beter op de surveillanten gaat letten. ‘Je hoort verhalen dat surveillanten niet altijd even scherp opletten. En dat moet natuurlijk wel.
‘We gaan er ook voor zorgen dat jassen en tassen op de aangegeven plaats neergelegd worden. Er mag zonder toestemming ook niets uit die spullen worden gehaald als het tentamen eenmaal is begonnen.’
Toiletbezoek is een lastig onderwerp. ‘Het is de bedoeling dat er altijd een surveillant met een student meeloopt naar het toilet. De controle houdt nu op bij de hoofdingang van de toiletten. Dat wordt aangepast. De surveillanten gaan uiteraard niet mee tot in het hokje. De studenten mogen één voor één naar binnen.’
Het toiletbezoek wordt wellicht ook beperkt. ‘Naar de wc gaan een kwartier of een half uur na het begin van het tentamen, mag dan niet. Ook een kwartier of een half uur voor het einde naar de wc gaan, is niet meer mogelijk.’
De tentamens worden ook pas uitgedeeld als de studenten allemaal zitten. Van Es: ‘Dat moet kunnen in vijf minuten. Studenten dienen dan wel eerder naar het tentamen komen.’
Er komt mogelijk ook een kleurrijke oplossing. ‘De verschillende versies van multiple choice-tentamens krijgen hun eigen kleur voorblad. Wisselen tijdens de chaos net voor de start van het tentamen wordt dan moeilijker.’
Volgens Lucia Aerden van studentenpartij SGL kleeft er ook een nadeel aan de kleurtjes. ‘Dit is handig voor studenten, die kunnen dan meteen zien wie er ook het roze tentamen heeft. Daar loop ik zo even langs.”
‘Jullie zijn weer slechter dan we dachten’, zei rechtendecaan Rick Lawson vervolgens. ‘Dit is contraspionage.’
Van Es: ‘Dit doet me van kleur verschieten. Dit punt is bij de overwegingen niet naar voren gekomen. We nemen het mee.’
Er komen ook spionnen in de zaal. ‘We gaan mensen vragen om eens goed te kijken hoe alles verloopt tijdens een tentamen. Het zijn een soort mystery guests.’
Ook kom er een pilot met vaste zitplaatsen. ‘Dan kunnen vrienden en vriendinnen niet naast elkaar zitten. Dit is een lastige, omdat het mogelijk is om je ook nog tijdens het tentamen aan te melden. Er komen ook veel studenten niet opdagen. Daar moet wel een tafel voor geregeld zijn. Dat kost extra geld. We gaan dit dan ook eerst testen.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Oktober 2015