'Ons wapen is geen voetveeg'

1 Oktober 2015

UB-conservator Anton van der Lem vindt dat het logo van de universiteit van de deurmatten af moet. En het portret van Oranje in het Academiegebouw hangt op de verkeerde plek. ‘De stichter van de universiteit is gedegradeerd tot garderobe-opzichter.’

‘Ik ben tegen het afbeelden van het logo van de universiteit op de deurmatten van de bibliotheek’, zei Anton van der Lem, conservator oude drukken en bibliofiele uitgaven van de universiteitsbibliotheek, zondag in het Academiegebouw.
Daar gaf hij de historische 3 Oktoberlezing over Willem van Oranje.
Hij kraakte tijdens de bijeenkomst ‘twee harde noten.’ ‘“Willen wij onze voeten afvegen op het wapen van Leiden, Holland en de prins?” vroeg ik aan het publiek. Ik vind van niet. En ik kreeg veel bijval.’
Rector magnificus Carel Stolker was ook aanwezig, aldus de conservator. ‘Hij vond het een mooi verhaal. Nu is het afwachten of het ook effect heeft.’
Een ander punt is het portret van de prins. ‘Dat hing vier eeuwen in de UB. Het is een aantal jaren geleden verhuisd naar het Academiegebouw. Daar is op zich niets mis mee. Maar het hangt in de Togakamer. De Vader des Vaderlands, de stichter van de universiteit, is gedegradeerd tot garderobe-opzichter. Dat doe je niet. Het schilderij moet een eerbiedwaardige plek krijgen, zodat hij kan toezien op het kostbaarste wat we bezitten: onze studenten.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Oktober 2015