Huurpunten

1 Oktober 2015

Volgens de wet mag een verhuurder geen onbeperkte bedragen voor een woning of kamer vragen. De maximale huurprijs kan je berekenen met een uitgebreid puntensysteem. Dit zogeheten woningwaarderingssysteem verandert per 1 oktober.

Er komt een aantal zaken die punten opleverden te vervallen, waaronder de 'schaarstepunten', die ervoor zorgden dat een huurwoning in een gebied met weinig huurwoningen duurder mocht zijn. Via een omweg zie je nog wel wat van de plaatselijke woningmarkt terug in de huurprijs: de waarde van de woning - de zogeheten WOZ-waarde - gaat juist een grotere rol spelen. Desondanks komen veel huurders komen door deze verandering in aanmerking voor een huurverlaging, vooral als ze in minder populaire wijken wonen. In populaire wijken zal de maximale huurprijs juist stijgen, maar dat betekent niet per definitie dat je huisbaas je huur ook met zoveel procent mag opkrikken. Huur verhogen mag namelijk maar een keer per jaar, en met een maximaal percentage.

Nou zoù het natuurlijk kunnen dat niet alle verhuurders die verlaging ook netjes automatisch doorvoeren, of hun huur volgens de regels gaan verhogen. Via de website van de Huurcommissie kun je controleren of een kamer of woning voor zo’n verlaging in aanmerking komt.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Oktober 2015