Het alcoholprobleem van de universiteit

1 Oktober 2015

Nog voor de kerst komt er een nieuw, universiteitsbreed alcoholprotocol.

Dat kondigde assessor Aurelie van ’t Slot aan vorige week tijdens de geesteswetenschappenvergadering. ‘De assessoren hebben het twee weken geleden bij vice-rector Simone Buitendijk aangekaart. Nu willen we bij de studieverenigingen inventariseren hoe zij erover denken’, zei ze.
Raadsvoorzitter Jan Sleutels reageerde kritisch: ‘Dit zijn dezelfde woorden die we hier een half jaar geleden hoorden.’ Het waren immers de studieverenigingen, bij Geesteswetenschappen althans, die al voor het verhogen van de minimumleeftijd door de regering in januari 2014, bij de assessor aandrongen op een universiteitsbreed alcoholprotocol. Zo’n document was er al wel, maar dat gaat vooral over officiële horecalocaties op de universiteit. De studenten vreesden juist voor hoge alcoholboetes bij borrels en barbecues, georganiseerd door studieverenigingen en instituten zelf.
Omdat er niets gebeurde, richtten de verenigingen zich in december 2014 in een gezamenlijke brief tot het faculteitsbestuur. ‘Op alternatieve locaties, waar we zelf drank mee naartoe nemen, proberen we zelf goed te controleren. Maar wat als er een zeventienjarige doorheen glipt, en er net gecontroleerd wordt? Door zo’n hoge boete kan een studievereniging in een klap failliet gaan. Die verantwoordelijkheid willen we regelen met het faculteitsbestuur’, legde Symposion-voorzitter Ton Rovers in april 2015 uit in Mare.
Het faculteitsbestuur maakte in de raadsvergadering van mei bekend dat de kwestie universiteitsbreed besproken moest worden. Er leek eindelijk schot in de zaak te komen. Van ’t Slots voorganger Sanne Grootveld zei namelijk in mei ook al: ‘In het reguliere overleg tussen de assessoren en vice-rector Simone Buitendijk is het ter sprake gekomen.’ Ze meldde dat de afdeling Studenten- en Onderwijszaken ermee aan de slag ging. Ook een maand later, in de laatste faculteitsraadsvergadering voor de zomer, zei toenmalig portefeuillehouder bedrijfsvoering Jolanda Riel dat het nieuwe protocol na het zomerreces verwacht werd.
Riel en Grootveld zijn inmiddels opgevolgd, ‘na het zomerreces’ is ‘voor kerst’ geworden, maar Van ’t Slot benadrukte: ‘Op andere faculteiten lijkt er minder vraag naar te zijn, maar het staat bij de assessoren op de agenda.’ MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Oktober 2015