Wie betaalt, mag op tv

17 September 2015

Wetenschapsvoorlichter van de Technische Universiteit Delft Roy Meijer kreeg vorige week een wel heel opmerkelijk mediaverzoek. Een redacteur van het SBS-programma Feiten en Fabels vroeg of een Delftse wetenschapper in de uitzending iets over cookies wilde vertellen.
Toen de redacteur informeerde naar het budget antwoordde Meijer nog dat wetenschappers daar niet voor hoeven te worden betaald. Al snel bleek hij de boodschap echter verkeerd te hebben begrepen: de universiteit zou moeten betalen om een wetenschapper in het programma aan het woord te laten, vanwege ‘het grote bereik en het leuke publiek, en zo’.
Meijer schreef een blog over het voorval, wat op Twitter tot zowel verontwaardiging als herkenning leidde. Ook Olaf van Miltenburg van technologiewebsite Tweakers bleek door het programma te zijn gebeld. Een voorlichter van de Universiteit Utrecht liet weten te zijn benaderd door een lifestyleprogramma van RTL, dat ‘van sponsoring aan elkaar hing’.
Universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke zegt dat ook Leiden soms dergelijke verzoeken ontvangt. ‘Wij zien dezelfde teneur. Het gaat daarbij vooral om nieuwe programma’s op de commerciële zenders die door de deelnemers worden gesponsord, niet om grote, bekende programma’s. Wij zijn daar nog nooit op in gegaan.’
Ze sluit daarmee echter niet uit dat de Universiteit Leiden er in de toekomst mogelijk aan mee zou doen. ‘Je moet het per geval bekijken. We hebben twee jaar geleden wel meegewerkt aan een bijlage in de Volkskrant, over ‘Leiden Kennisstad’. Het verschil is natuurlijk dat er bij printmedia vermeld wordt dat het om een advertorial gaat, dat is op tv minder duidelijk.’ PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 September 2015