Kamervragen: 'Drankjes turf je op een touchscreen'

Rutger Buma (20, rechten)

Huis: Des Gueux, Vliet 15
Grootte: 27 m2, 306 euro
Bewoners: 32

Des Gueux?
‘De naam van ons huis verwijst naar de Tachtigjarige Oorlog, toen de Geuzen via de Vliet Leiden binnenvielen.’

Is deze kamer niet erg luxe voor een sjaarzenkamer?
‘Ik heb echt mazzel. Twee vijfdejaars zullen binnenkort verhuizen, waarna iedereen doorverhuist. Tot die tijd zijn sommige sjaarzenkamers bezet, dus kreeg ik tijdelijk deze vierdejaarskamer. De fusie is vrij klein. Daarom willen we een bar bouwen op de plek van de eettafel en van deze kamer een eetkamer maken. Maar nu mag ik er dus nog even wonen. De helft van mijn kamer wordt door de andere eerstejaars als opslag gebruikt, want niet iedereen heeft zoveel ruimte.’

Wat ga je straks het meest missen?
‘Het uitzicht op de gracht. Je moet wel opletten als je de ramen open hebt. Vorig jaar stond hier blijkbaar ineens een vreemde man in de gang met twee laptops.’

Met 32 jongens in huis, dat wordt vast een zooitje?
‘Nee, het is hier eigenlijk best netjes. Als je met vijf man in huis woont, kun je wel eens iets laten liggen, maar als 32 mensen dat doen wordt het echt een bende. In de keuken hangt daarom de “Nazi-lijst”. Wie een bord, blikje of bierflesje laat staan, belandt op de lijst, en moet op donderdag – na het huiseten – de afwas doen. Er worden schijnbaar ook mensen in de Vliet gegooid als ze meerdere malen hun taak niet doen, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt.’

Hoe bevalt het tot nu toe om met zoveel mensen te wonen?
‘Ik was bang dat het onpersoonlijk zou zijn, maar dat is helemaal niet zo. De huisgenoten doen echt hun best om je thuis te laten voelen. Er is hier altijd gezelligheid, zelfs in het weekend is er nog een man of tien thuis. Bovendien is het makkelijker om leuke dingen te doen. We hebben bijvoorbeeld een boot. Die gaat soms kapot, maar als je met 32 man bent, vallen de kosten natuurlijk mee.’

Heb je het lastig als sjaars?
‘Nee, dat valt heel erg mee, ook omdat we met zijn zessen zijn. Maar blijkbaar mogen we na 2 en 3 oktober aan de bak. Dan gaat HET gebeuren, maar wat HET is weten we natuurlijk nog niet. Ik weet wel dat daarna een sjaars de bierkoning wordt, die moet zorgen dat er altijd drank in huis is. Als je cola of bier uit de ijskast pakt, hebben we een touchscreen waarop je je foto aantikt en het vervolgens kunt turven. Naast de bierkoning is er ook een vuilnissjaars en een kartonsjaars.’

Heb je al grappige dingen meegemaakt?
‘We hebben een Italiaanse onderhuurder: Andrea. Hij is een oudere man die heerlijk kan koken en geweldige pizza’s maakt. Hij is nu geloof ik bij familie in Bologna. Als hij pizza’s bakt wil iedereen mee-eten.’

Heb je voorwerpen waar je aan gehecht bent? Die industriële lamp ziet er cool uit.
‘Ik ben het meest gehecht aan mijn hockeystick en hockeyschoenen. Die lamp ziet er misschien vet uit, maar als je hem aandoet geeft hij rood licht. Dat is toch een beetje vreemd, zo’n rood licht voor de ramen. Hij hangt hier nog van een feestje.’

DOOR PETRA MEIJER

Deel dit bericht:

Voorpagina

Gezocht: DRD4-R7

Is het publiek van popfestivals avontuurlijker aangelegd dan de gemiddelde Nederlander? …

Achtergrond

Wetenschap

Wennen aan de warmte

Hoe gingen Neanderthalers om met een opwarmend klimaat? Een Leidse archeoloog kamde twee …

Studentenleven

Nieuws

English page

Find the froggies

This month, the Hortus has been renamed “AquaHortus” and features a …