Meer dan een blik vrienden

Foto Ralph Bos

Door Bas Kleijweg
12 Augustus 2015

Op het podium staat een prachtige stuko bar klaar wanneer de Hooglandse kerk volstroomt met studenten.

In afwachting van de voorzitters worden de introfilmpjes van de Grote Vijf vertoond: mooie beelden van het recente Minerva-lustrum, de overblijfselen van een heftig Augustinusfeest, een hommage van SSR aan Smack My Bitch Up, een bar vol beesten in het bos van Catena en Quintus richt de schijnwerper op haar zusterverenigingen.

Al snel komen de voorzitters binnen met hun traditionele vaandeldragers, evenals de minstens zo traditionele blauwe blote basten van Catena.

Waarom zou je lid worden van een vereniging? Dat is de centrale vraag. Horizontale, verticale of zelfs diagonale verbanden, elk MASCQ-lid heeft zo haar eigen antwoord. Lid worden is niet alleen een blik vrienden opentrekken, het is ook een uitdaging. Spontane momenten of tijdloze tradities, naast alle gezelligheid valt er een hoop te leren. Deelnemen aan commissies en besturen levert organisatorische vaardigheden op.

Ook het sociaal leenstelsel is geen argument om niet lid te worden: iedere vereniging helpt de eerstejaars op haar eigen manier op weg. In de intermezzo’s is er aandacht voor de kleinere verenigingen: watersport, cultuur of christelijk, er is voor ieder wat wils. Het advies is dan ook: ga vooral een kijkje nemen. Door technische problemen vielen er helaas een paar filmpjes weg. Die van AEGEE, Njord, Plankenkoorts en de Blauwe Schuit zijn online te bekijken.

Terug naar de voorzitters. Catena is natuurlijk altijd al wat losser geweest en voorzitter Kees Sommer grapt dat de vereniging ‘noch je moeder noch je bijlesjuf’ is. ‘Het is wat je er zelf van maakt.’ Minerva is een vereniging waar je volgens voorzitter Christiaan de Vries ‘een sprong in het diepe maakt, die echter wel hechte vrienden voor het leven oplevert’. Niels Westera, van Quintus, is erg trots op wat zijn vereniging ook voor externen doet in de vorm van evenementen zoals SummerJazz en de Museumnacht. Felix Quartero zegt dat zijn Augustijnen zich ook op minder zichtbare plekken inzetten binnen commissies van studieverenigingen, vrijwilligerswerk en andere participerende activiteiten. Ashley Degryse van SSR trekt de discussie weer naar de verenigingen zelf toe door te vertellen welke feesten er het hele jaar voor de leden worden georganiseerd. Samen zijn de voorzitters het over één ding eens: ‘Waar je ook lid wordt, ga er de volle 100 procent voor.’

Deel dit bericht: