Dreamteam Lugdunum Batavorum

Het Leidse elftal van de belangrijkste wetenschappers

Wie zijn de invloedrijkste wetenschappers van de Universiteit Leiden? Mare presenteert de droom­opstelling. Theoretisch gezien speel je nu voor hetzelfde team als deze lokale galerij der groten.


Ewine van Dishoeck

Is? Hoogleraar moleculaire astrofysica
Kennen we van? Ewine van Dishoeck is één van de succesvolste sterrenkundigen van Nederland. Haar groep bestudeert de interstellaire scheikunde, zowel via telescopen als met laboratoriumopstellingen. Centrale vraag: hoe ontstaan planeten, en welke bouwstenen van het leven zijn daarbij betrokken?


Wil Roebroeks

Is? Hoogleraar Paleolithische archeologie
Kennen we van? Zijn onderzoek naar de voorouders van de moderne mens. Publiceerde over Neanderthalers, het eerste gebruik van vuur en hoe de mensheid Europa en Azië koloniseerde. Roebroeks was ook de eerste archeoloog die een Spinozapremie – de hoogste Nederlandse prijs voor wetenschappelijk onderzoek – in de wacht sleepte.

Eveline Crone
Is? Hoogleraar Neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en mede-opzetter van het Leidse Brain & Development Lab
Kennen we van? Twee boeken over puberhersenen, en haar onderzoek naar hetzelfde onderwerp. Crone wil weten waarom kinderen en adolescenten soms zulke rare beslissingen nemen, en onderzoekt wat er in de ontwikkelende hersenen gebeurt bij de besluitvorming. Zit samen met onder meer Ineke Sluiter in Athena’s Angels, een collectief dat seksisme op de universiteit aankaart.


Rien van IJzendoorn

Is? Hoogleraar gezinspedagogiek
Kennen we van? Zijn onderzoeken naar kindermishandeling, emotionele gehechtheid en de psychologische gevolgen van de Holocaust. Van IJzendoorn won een lange lijst aan prijzen, waaronder een Spinozapremie en de Dr. Hendrik Mullerprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen.


Frits Rosendaal

Is? Hoogleraar epidemiologie
Kennen we van? Zijn onderzoek naar trombose en de dingen die het veroorzaken. Was één van de mede-ontdekkers van de beruchte bloedstollingsfactor Factor V Leiden. Ook droeg hij bij aan het inzicht dat ook pilgebruik en vliegreizen gevaarlijke bloedstolsels kunnen veroorzaken.


Christine Mummery

Is? Hoogleraar ontwikkelingsbiologie
Kennen we van? Haar onderzoek naar stamcellen. In één van de rumoerigste velden van de wetenschap maant Mummery tot kalmte en grondigheid, terwijl haar eigen mijlpaaltjes in het bouwen van stukjes hart en bloedvat er mogen zijn.
Sinds dit jaar is ze ook voorzitter van een groot samenwerkingsverband dat met stamcellen zogeheten organen-op-computerchips wil gaan bouwen. Als dat lukt, scheelt het dierproeven en krijgen patiënten een behandeling op maat.


Nico Schrijver

Is? Hoogleraar Internationaal Recht en Volkenrecht, Eerste Kamerlid voor de PvdA
Kennen we van? Zijn werk voor de Verenigde Naties en verschijningen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Zat onder meer in de Commissie-Davids die in 2010 concludeerde dat er geen volkenrechtelijk mandaat was om in te vallen in Irak. Auteur van diverse boeken over internationaal recht.


Ineke Sluiter

Is? Hoogleraar Griekse literatuur en letterkunde
Kennen we van? Haar onderzoek naar klassieke ideeën over van alles en nog wat. Betrekt bijvoorbeeld denkers als Aristophanes op de problemen van nu. Behandelt die niet alleen met mede-academici, maar ook in haar luisterboek De Klassiekste Klassieken. Schreef een monsterlijk dik standaardwerk over grammatica en literaire theorie, en komt eind volgend jaar met een nieuw Grieks-Nederlands woordenboek, vooral betaald dankzij haar Spinozapremie uit 2010.


Afshin Ellian

Is? Rechtsfilosoof en opiniemaker. Kwam ooit als asielzoeker naar Nederland, op de vlucht voor
Ayatollah Khomeini
Kennen we van? Eerstejaars rechten krijgen hem al vrij snel voor de klas, en hij is directeur van het Leidse instituut voor Metajuridica. De rest van Nederland kent hem van zijn bijdragen in Elsevier en (vroeger) NRC Handelsblad. Nam jarenlang een beveiliger mee naar het Kamerlingh Onnesgebouw omdat Ellians kritiek op de islam niet overal even welwillend werd ontvangen.


Ionica Smeets

Is? Wiskundige, columnist, tv-persoonlijkheid en hoogleraar Science Communication.
Kennen we van? Columns in de Volkskrant, De Slimste Mens, Eureka, Zomergasten en twee bestsellers. Aan de Universiteit Leiden werkte ze samen met haar mentor prof.dr. Bas Haring aan de zomercursus Big Science, die de bètawetenschappen toegankelijk maakte voor niet-bèta’s. Haar lievelingsgetal is 1729.


Carlo Beenakker

Is? Hoogleraar theoretische natuurkunde
Kennen we van? Zijn werk aan onder meer grafeen en Majorana-deeltjes - en van zijn vermogen om daar miljoenen aan onderzoeksgeld voor bij elkaar te harken. Werkt nu samen met onderzoekers uit Delft aan de eerste Nederlandse quantumcomputer; een krachtig rekenapparaat dat nieuwe soorten problemen moet oplossen. Ook beschikbaar voor wie minder goed is in theoretische natuurkunde: in zijn vrije tijd geeft hij samen met zijn vrouw huwelijkscursussen.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page

Where can you go?

Now its time to get down to business – no more excuses. You are now a student in …