De academische kalender

Mare presenteert: de al dan niet academische jaarplanning.

16 t/m 30 augustus: KMT

Als je tijdens de EL CID gekozen hebt voor een vereniging, volgt al snel de Kennismakingstijd, oftewel: de KMT. Veel verenigingen nemen hun nieuwe leden mee op kamp. Verder organiseren onder andere SSR en Augustinus een werkweek, waarin de eerstejaars de handen uit de mouwen moeten steken. Met de opbrengst wordt het verenigingspand bijvoorbeeld onderhouden.

31 augustus

Nadat je je tijdens de EL CID-week, eerstejaarskampen, werkweken en andere KMT-activiteiten volledig hebt ondergedompeld in het studentenleven, zou je haast vergeten dat het academisch jaar eigenlijk nog moet beginnen. Dat gebeurt officieel op maandag 31 augustus om 15.00 uur in de Pieterskerk. De plechtigheid is ook te volgen op www.leidenuniv.nl. De meeste opleidingen hebben op 31 augustus of 1 september verder hun eigen introductieprogramma’s.

2 en 3 oktober: Leids Ontzet

Dit jaar geen extra collegevrij, want 3 oktober, Leidens eigen feestdag, valt op een zaterdag. Maar let op: ook de UB en het Universitair Sportcentrum zijn die dag gesloten.
Tijdens de tachtigjarige oorlog, in 1574 om precies te zijn, besloot de Hertog van Alva Leiden net zo lang te belegeren tot het stadsbestuur zich overgaf. De Leidenaren hielden echter stand, hoewel 6000 van de 18.000 stadsgenoten bezweken aan de honger en de pest. In de nacht van 2 op 3 oktober sloegen de Spanjaarden eindelijk op de vlucht nadat de Watergeuzen de dijken doorstaken. In hun haast lieten ze een pan dampende hutspot achter. Dat is nog altijd de traditionele 3-Octobermaaltijd. Andere bijbehorende tradities: een enorme kermis, de Taptoe (een optocht om de ontzethelden te eren), Kooraalzang, Haring en Wittebrood en theater, bands en dj’s door de hele stad. Vergis je niet in de datum: de festiviteiten van de 3 October Vereeniging starten op 2 oktober om 15.74, veertien over vier dus.

19 t/m 23 oktober: toetsweek

De tentamenperiodes, deadlines en andere toetsingsmomenten verschillen zo’n beetje per opleiding, maar veel studenten zullen in deze week voor het eerst hun naam op een tentamenblaadje mogen krabbelen. Een prima moment om even te peilen hoe je ervoor staat. Niet al te best? Dan heb je gelukkig nog bijna een heel collegejaar om daar wat aan te doen.

26 november:  Cleveringa-oratie

De nazi’s besloten in 1940 alle Joodse hoogleraren van de universiteit te verwijderen. Op 26 november hield Rudolph Cleveringa, decaan van de rechtenfaculteit, een moedige rede voor zijn ontslagen collega’s. Hij werd opgepakt en na de studentenstaking een dag later, werd de universiteit tot 1945 gesloten.
Sinds 1970 is er een Cleveringaleerstoel, waarvoor jaarlijks een andere geleerde wordt aangesteld.

Studenten stromen toe voor Cleveringa's rede op 26 november 1940.

25 december t/m 1 januari: collegevrije dagen

Bibliotheken en andere voorzieningen zijn op deze dagen beperkt of niet geopend.

Eind januari, begin februari: Open weken verenigingen

Voor wie teruggekomen is op z’n beslissing om nergens lid te worden: begin 2016 openen sommige verenigingen de deuren nog één keer. Catena organiseert bijvoorbeeld eind januari de Open Week en SSR heeft in de tweede week van februari de IK-Week. Ook leuk voor wie gewoon eens bij een ander wil kijken. Bij verenigingen zonder inloopweek kun je vaak tijdens de EL CID-week van 2016 alsnog lid worden.

1 februari: handige datum voor studieswitchers

Mocht je studie niet bevallen, of niet lukken, dan is het handig om je je dat voor 1 februari te realiseren. Als je voor die datum bij DUO aangeeft dat je stopt, wordt je aanvullende beurs en je tot dan toe ontvangen studentenreisrecht namelijk eenmalig omgezet in een gift. Als je dan toch ingelogd bent bij DUO: vergeet niet als de wiedeweerga je OV-studentenkaart stop te zetten. Anders heb je al snel alsnog een flinke schuld.
In tegenstelling tot bij een aantal masteropleidingen, kun je trouwens in februari niet instromen bij een andere bacheloropleiding. Daarvoor moet je wachten tot september. 1 mei is ook een handige datum: dat is de uiterste inschrijfdatum voor de meeste nieuwe studies.

8 februari: Dies natalis 2015

De 441e verjaardag van de Universiteit Leiden, die daarmee de oudste universiteit van Nederland is. Na het Leids Ontzet zou Willem van Oranje de Leidenaren als dank de keuze hebben gegeven tussen tien jaar geen belasting hoeven betalen óf een universiteit. Net als de Opening Academisch Jaar hoort bij de dies natalis een plechtigheid in de Pieterskerk, op maandag 8 februari. ’s Middags vallen veel colleges daarom uit.

25 en 28 maart: Goede Vrijdag & Tweede Paasdag

Tweede Paasdag is een officiële vrije dag, Goede Vrijdag niet. De Universiteitsbibliotheek is dan bijvoorbeeld wel geopend, maar omdat het eigenlijk zowel een feestdag als een gewone weekdag is, zijn week- én weekend-OV-kaarten geldig.

Ook in februari of maart: Sine Regno

De hardwerkende bestuursleden van de studentenverenigingen verdienen ook wel eens een vakantie. Het vorige bestuur neemt de boel een keer per jaar voor een weekje over. Daarbij wordt flink gefeest en de gebruikelijke mores worden even vergeten. Sine Regno is dan ook Latijn voor ‘zonder bestuur’. Op Quintus heet deze week trouwens Midweek en op Augustinus Sede Vacante, waarbij het jaarlijkse Sjonnie & Anita-feest vaste prik is.

Johnny en Anitafeest. Foto: Taco van der Eb

15 april: Leidse Singelloop 

Ruim vijfduizend Leidenaren rennen op 15 april een rondje rond de Leidse singels. Dat is om precies te zijn 6.961 meter. Een leuke afstand voor hardloopfanaten van alle denkbare niveaus en leeftijden (een enkeling duwt zelfs een kinderwagen voort), in professionele tenues of verkleedkleren, maar absoluut ook handig om te weten voor de rest. Want vanaf 19.30 is het die vrijdagavond het een flinke uitdaging om vanuit de binnenstad bijvoorbeeld de trein naar je ouders te bereiken.

27 april: Koningsdag

Geen colleges en universiteitsvoorzieningen zijn niet geopend.

5-6 mei: Bevrijdingsdag én Hemelvaart

Let op: op doordeweekse feestdagen als Bevrijdingsdag en Hemelvaart reis je met korting met je week-OV-kaart. Met je weekend-OV-kaart reis je juist gratis. Vrijdag 6 mei geldt wat OV betreft als een normale dag, maar er zijn geen colleges. Verschillende universiteitsvoorzieningen zijn niet of beperkt geopend.

16 mei: Tweede Pinksterdag

Geen colleges en verschillende universiteitsvoorzieningen zijn niet of beperkt geopend.

27 juni: Vakantie

Begin van de onderwijsvrije periode. Wie zijn tentamens nog niet heeft binnengekopt kan nog herkansen (maar jij hebt natuurlijk alles allang gehaald).

15 t/m 19 augustus 2016: EL CID 2016

Hèt moment om je eigen introductieweek nog eens dunnetjes over te doen als mentor of crewlid voor de nieuwe lichting eerstejaars. Deze week is bovendien voor alle studenten vrij van herkansingen.

 

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page

Where can you go?

Now its time to get down to business – no more excuses. You are now a student in …