Universiteit werkt aan alcoholprotocol

18 Juni 2015

Er komt een nieuw universiteitsbreed alcoholprotocol, op aandringen van de studieverenigingen. Zij vrezen alcoholboetes bij borrels, sinds de regering de minimumleeftijd voor alcohol verhoogde.

‘Er valt nog niet superveel over te zeggen’, vertelt geesteswetenschappenassessor Sanne Grootveld. De studieverenigingen van haar faculteit vroegen vorig collegejaar, nog voor de verhoging van de minimumleeftijd, al om een duidelijk beleid. Er was weliswaar al een universiteitsbreed alcoholprotocol, maar dat geldt alleen voor horecalocaties, zoals het Literair Café en het Juridisch Café. Niet voor verenigings- of instituutsborrels in een collegezaal. Omdat er niets gebeurde, schreven de verenigingen in december een gezamenlijke brief naar het faculteitsbestuur. Dat maakte afgelopen raadsvergadering bekend dat de kwestie universiteitsbreed moest worden besproken.
‘In het reguliere overleg tussen de assessoren en vice-rector Simone Buitendijk is het ter sprake gekomen’, zegt Grootveld. Nu gaat de afdeling Studenten- en Onderwijszaken ermee aan de slag. Een tijdsindicatie kan ze nog niet geven. ‘In elk geval pas na de zomer.’
Wat als er in de tussentijd een controleur langskomt, die een zeventienjarige met een biertje signaleert? Grootveld: ‘Ik zie dat niet zo snel gebeuren. Mensen houden zich aan achttienplus.’
De barbecue van wijsbegeertestudievereniging Symposion ging afgelopen dinsdag gewoon door. ‘Het liefst zouden we willen dat de universiteit eisen stelt aan een controlesysteem, bijvoorbeeld met stempels. Als dat per activiteit wordt goedgekeurd, is in elk geval duidelijk dat we de verantwoordelijkheid delen’, suggereert Symposionvoorzitter Ton Rovers, een van de initiatiefnemers van de brief. Ook het Studieverenigingen Overleg Platform (StOP) en het Leids Universitair Studentenplatform (LUS) hebben inmiddels met het college gesproken. Hoewel er nog altijd geen oplossing is, heeft Rovers niet het idee dat de klacht momenteel wordt doorgeschoven.  ‘Er wordt in elk geval aan gewerkt.’ MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Juni 2015