Een kaft van gevilde panter

En de winnaar van de almanakkenwedstrijd is?

Door Petra Meijer en Marleen van Wesel

Traditiegetrouw beloont Mare de mooiste almanak van het jaar met een fust bier. Dit jaar: mooie thema’s, blote billen, plassen onder de douche en een – kuch – hoe-benader-je-een-vrouw-flowchart.

Jullie leverden dit jaar bijzonder degelijk werk af. De almanakken van de grote verenigingen straalden professionaliteit uit. En wat de kleine verenigingen aan budget misten, compenseerden zij ruimschoots met creativiteit. Zij hebben bovendien het voordeel dat niet talloze commissies, gezelschappen en connecties de halve almanak opeisten voor pixelige memes en Word-Art-quotes op curieus uitgerekte foto’s.

Zelfs een groot budget is niet altijd een voordeel. Zo roepen we tegen een niet nader te noemen vereniging al een paar jaar: less is more! Maar, Quintus, eigenlijk is het wel leuk, om over de kaft te moeten wrijven voor het thema verschijnt: Geheim! Een uitneembare legenda voor commissie-informatie in het smoelenboek is bovendien handig.

Nog wat hoogte- en dieptepunten, in tamelijk willekeurige volgorde: 

Duivelsei, rock band! Wat een pech dat een andere vereniging met haast hetzelfde motto aan de haal ging. En die hadden een net iets beter rock anthem dan het bij Duivelseieren favoriete Never gonna give you up van Rick Astley. Maar jullie waren zeker origineel, met smoelenboekvragen als ‘Welk bestuurslid eet je op een eiland als eerste op?’ en zelfs in de statistieken over jullie drankgebruik: slechts veertien procent drinkt het liefst bier. 82 procent prefereert thee of frisjes. Bij Augustinus, die vergelijkbare informatie in een staafdiagram heeft gegoten, is dat zes procent.

Bij Ichthus worden de quotes niet ruiger dan ‘Water drinken helpt. Thee is ook water’. Maar jullie hebben met een waarschijnlijk klein budget en een veelzijdig thema, Meta-morfose, een mooi boekje afgeleverd, met nuchtere beautytips die duidelijk niet van ijdeltuiten afkomstig zijn: ‘Modder is heel goed voor je huid, wist je dat? Daarom kun je het beste archeoloog worden.’

Ook voor meerdere interpretaties vatbaar: het SSR-thema ‘Onder de plak’. Mooi vinden we de scrapbook-lay-out van de berichtjes van andere verenigingen, de krantenknipsels in het jaaroverzicht en de kaartenbakledenlijst. Wel érg veel pagina’s voor het oude en vooral het nieuwe bestuur, nog wel genaamd ‘Lekker belangrijk’…
Ook een gaaf thema was het Guinness Book of Records van studievereniging CoDe. Maar dat de Bugatti Veyron Super Sport de snelste productieauto ter wereld is, dat boeit ons niet zo. Waarom vraag je de bestuursleden die je interviewt niet naar de records die zij graag nog zouden verbreken?

Labyrint begreep dat beter, met vragen als ‘Wat zouden jullie doen op tinderdate met Kim Jong-Un?’ en ‘Wie zou er tot jullie polygame huwelijk mogen toetreden?’ in een wereldse almanak vol reisstempels.

Kudo’s ook voor het strakke nieuwsoverzicht van BIL. Maar waarom zo’n belabberde almanakcommissiefoto? This is your moment to shine, guys!

De almanak van Asopos de Vliet eindigde vorig jaar als tweede, vooral dankzij de humor. Ook dit jaar moesten we lachen om het roeiwoordenboek: ‘Pedel: een eerstejaars die geen idee heeft waar hij ‘ja’ op zegt en op de constitutieborrel zo hard mogelijk moet schreeuwen en drinken. T-Rexfactor: wanneer een roeier kortere armen heeft dan hij voor zijn lengte geacht wordt te hebben.’

De rustig ogende almanak van de Leidsche Biologen Club is buitengewoon leerzaam. We weten nu alles over de uitgestorven olifantvogel en de tong van de draaihalsspecht. Vreemde vogels, origineel thema!

Maar dat hoeft natuurlijk niet: Augustinus koos voor ‘Tijdloos’ en dat leent zich uitstekend voor een klassiek boekwerk. We tasten wel in het duister over wat Augustijnen afgelopen jaar beleefd hebben, maar leuk was het wel, want het fotojaaroverzicht bestaat vooral uit heel veel bij elkaar gepropte lachende hoofden. Maar wacht, er zijn meer lichaamsdelen gekiekt. Ook blote billen zijn tijdloos, evenals decolletés.

Absoluut níet tijdloos is natuurlijk een hoe-benader-je-een-vrouw-flowchart, die start met de vraag ‘Kijkt de vrouw blij?’. Die vinden we bij De Leidsche Flesch. ‘Don’t panic’, staat er op de achterkant. Kenners raden het thema direct: The Hitchhiker’s Guide to De Leidsche Flesch. 42 bonuspunten voor het themafeest ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven larpen’ in het jaaroverzicht. Verder: mooie, rustige opmaak en foto’s van opvallend goede kwaliteit. Jullie krijgen een eervolle vermelding. So long and thanks for all the fish!

Grotius krijgt er ook een, zo’n eervolle vermelding waar je verder niets aan hebt, vooral niet als je dorst hebt en er een fust bier te winnen valt.

‘Smaakt naar meer’ luidt evenwel het thema. Een almanak, consequent in kookboekstijl, met de juiste ingrediënten, zoals cocktailrecepten en een interview met Heel-Holland-Bakt-finaliste en rechtenpromovenda Anouk Bosma.

Ook een eervolle vermelding waard: die van Njord. Het thema ‘Blauw, zweet en blaren’ vinden we even mooi als intrigerend. Blauw, de kleur van de vereniging, bevat alle voorwoorden, jaarverslagen, beleidsplannen en een beschrijving van de verenigingsgeschiedenis. Zweet behandelt de commissies, gezelschappen, disputen en verbanden, en Blaren gaat natuurlijk over het roeien zelf, inclusief frictieblaren, kloven, doorprikken en tapen.

 

Het erepodium 

En dan nu: de derde plaats. Deze almanak bewijst dat creativiteit geen enorm budget vereist. Zo blij als je als kind was met de Intertoys-gids, zo blij waren wij met de almanak van PROMETHEUS. In de speelgoedgids Prometoys speelt de almanakcommissie zonder gêne met Disney-handpoppen, K’NEX en Barbies. Leeftijden van leden zijn opgelopen afprijzingen (van 18, voor 19!) en Promethanen delen de namen van hun knuffels, en met wie ze verstoppertje zouden willen spelen (‘Patty Brard, maar dan ga ik haar niet zoeken’) en vertellen ze welke dingen ze nu nog doen die ze als kind al deden (‘Dagboek schrijven. In mijn neus peuteren. Plassen onder de douche. Hihiihi.’) En als je je leden toch alles kunt vragen, waarom zou je ze inderdaad niet meteen vragen wat er mis met ze is.

Een begeleidend schrijven van twee A4’tjes om het thema nog eens toe te lichten, daarvan kreeg de jury het een beetje benauwd. Toch wist Super-ego, de almanak van MINERVA, ons aangenaam te verrassen. De vereniging neemt zichzelf vooral niet te serieus en zet zelfs leden – met naam en toenaam – flink te kakken. Minerva waagt zich dit jaar zelfs aan het beschrijven van de mores. ‘Het lijkt zo onmogelijk als tegen de wind in pissen zonder jezelf onder te zeiken: schrijven over iets dat impliceert ongeschreven te zijn.’
Liefst 2 kg en 60 gram weegt het boekwerk (ter vergelijking: die van Ichthus is 200 gram), maar de leden zelf hebben nog meer mee naar hun boekenkast getorst. Uit het ingezonden exemplaar waren voor het tweede jaar op rij namelijk met grof geweld een aantal pagina’s verwijderd. Weer hoopten we stiekem op sektarische taferelen, groepsverkrachtingen, dode hamsters en HEUL VEUL naakt. Wat anders zou het beschadigen van zo’n mooie almanak rechtvaardigen? De beschaafde groepsfoto’s, geblinddoekte modderkruipers en blauwe punthoedjes (die we wederom binnen twee minuten in handen hadden) in elk geval niet. Enfin: een tweede plaats.

CATENA heeft dit jaar sowieso de hoogste aaibaarheidsfactor. Nee echt: voor de kaft is een pluchen panter gevild. Voor de groepsfoto van de almanakcommissie trouwens ook. Het thema is namelijk: glamrock. Al op de eerste pagina staat dan ook Def Leppards Rock of Ages, in plaats van het Io Vivat. ‘a zijn we niet echt meer’, verklaart voorzitter Dominique Chretien in haar voorwoord. Voor wie nog niet helemaal glam is, wordt de ontstaansgeschiedenis, de val en de wedergeboorte van de glamscene beschreven. En flowcharts: ‘Hoeveel glitters wil Catena?’ en ‘Hoeveel snaren hoort een gitaar te hebben?’. Hoewel de Netcie het in het verplichte voorstelstukje wel érg kort houdt (‘Error 404: Netcie.txt. not found.’), weet de Alco de glam en de glitters goed te doseren. Het thema is consequent doorgevoerd in de inhoud, met een interview met de legging van Steel Panther-lead-gitarist Satchel, en een how-to-smash-your-guitar-flowchart, maar absoluut ook in de vormgeving, die precies schreeuwerig en over-the-top genoeg is. De verdiende eerste plaats.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Prins Boeman

Niet koningin Juliana maar prins Bernhard veroorzaakte in 1956 de crisis die de monarchie …

Wetenschap

Studentenleven

Geen gewone vakantie

Wat nou zomervakantie? Studieverenigingen plannen het hele jaar door exotische trips …

English page