Column: Geen les, geld terug

Hoewel het weer anders doet vermoeden, is dit alweer de laatste Mare van het jaar. Waarschijnlijk ben je op dit moment net als ik bezig met het afronden van je papers of het voorbereiden van je laatste tentamens of herkansingen. Daarna is het ruim twee maanden lang zuipen geblazen aan de Costa Brava (of wat je dan ook doet in de zomer), tot het hele circus in september weer begint.

Toch verandert er eigenlijk niet zo heel veel in de zomermaanden. Het staat universiteiten in Nederland namelijk vrij om het aantal contacturen voor studenten naar eigen inzicht in te delen, en in Leiden heeft men van deze vrijheid gebruik gemaakt om de studenten heel veel tijd te geven om zelf te studeren, zodat je afgezien van twee tentamenperiodes bijna het hele jaar vakantie hebt. Want dat is lekker goedkoop.
Nu begrijp ik best dat je niet tot in het oneindige alles voorgekauwd kunt krijgen door een docent zodat je zelf helemaal niets meer hoeft te doen, maar de verhouding tussen zelfstudie en college is een beetje zoek. Het semester duurt maar veertien weken, een derde van de colleges bestaat uit pauze en een derde uit presentaties van medestudenten, dus alles bij elkaar heb je ongeveer een uur per vak per week echt college.
Dat maakt dat je in totaal veertien uur college per vak krijgt, die samen goed zijn voor ongeveer een halve studiepunt van een tienpuntsvak; de overige 9,5 mag je zelf uitzoeken. Daarmee verschilt de universiteit niet heel veel van de stadsbibliotheek, met als grootste verschil dat een jaarlidmaatschap bij de bieb je veertig euro lichter maakt en je voor een jaartje studeren 1900 euro mag ophoesten.
Het grote verschil tussen een studieboek lezen en studeren zou volgens mij moeten zijn dat je door docenten de context bij deze boeken uitgelegd krijgt, wegwijs gemaakt wordt binnen je vakgebied en hopelijk ook nog een beetje geïnspireerd raakt. Dat lukt niet met een uur college per vak per week, omdat dit uur voor het grootste deel gevuld wordt met het behandelen van de gelezen teksten, iets wat je in principe ook prima thuis zou kunnen doen door de teksten daadwerkelijk te lezen.
Gelukkig hou je zo wel voldoende tijd over voor allerhande bijbaantjes om je veel te dure bibliotheeklidmaatschap te betalen. Aangezien het semester veertien weken duurt en een half jaar studeren ongeveer 950 euro kost, betaal ik namelijk, met negen contacturen per week, bijna 23 euro per college. Door de dies, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, en het Humanities Career Event gingen er bovendien vijf niet door, dus het lijkt me niet meer dan redelijk als ik 115 euro teruggestort krijg aan teveel betaald collegegeld. Mocht je ook teveel betaald hebben, stuur me het aantal colleges dat je gemist hebt buiten je eigen schuld om en je rekeningnummer. Ik regel die shit.

Tim Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Prins Boeman

Niet koningin Juliana maar prins Bernhard veroorzaakte in 1956 de crisis die de monarchie …

Wetenschap

Studentenleven

Geen gewone vakantie

Wat nou zomervakantie? Studieverenigingen plannen het hele jaar door exotische trips …

English page