Onderzoeksdata voortaan openbaar

4 Juni 2015

De universiteit wil onderzoeksdata openbaar maken. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt er gewerkt aan een nieuw centraal opslagsysteem. Het is nog niet duidelijk hoe dat eruit komt te zien.

‘Er zitten de nodige haken en ogen aan’, erkende rector magnificus Carel Stolker onlangs bij de universiteitsraad. ‘Maar ik verwacht eerlijk gezegd dat open ook écht open wordt.’

In een brief schrijft het college dat subsidieverstrekkers en vakbladen meer zicht willen krijgen op de ruwe onderzoeksdata. ‘Daarnaast is het uit het oogpunt van de wetenschappelijke integriteit van belang dat data goed worden beheerd en bewaard.’

Stolker: ‘Het is nog zoeken naar de beste manier. We weten nog niet hoe open dat systeem gaat worden. Ik kan me voorstellen dat een promovendus die eindeloos veel interviews heeft uitgewerkt en gegevens bij elkaar heeft geharkt, het lastig vindt om al die informatie aan de rest van de wereld te geven. Maar toch is dat de bedoeling. Anderen moeten het kunnen controleren.’ Het is nog onduidelijk wanneer bepaalde data beschikbaar wordt gesteld. ‘Het kan zijn dat er een soort vertraging wordt ingebouwd. Of dat belangstellenden een verzoek moeten indienen om bepaalde informatie te krijgen. ’

En dan spelen er nog juridische kwesties over auteursrecht en het gebruik van opgeslagen gegevens. Daarnaast moet de privacy van respondenten goed beschermd worden. ‘We leggen al dit soort vragen nu neer bij de instituten. Bij elke faculteit zijn er al pilots. Daar moet een systeem uit voortvloeien.’

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

4 Juni 2015