Meekijkers op Blackboard

Scherpere controle op schending van auteursrecht
Marleen van Wesel
4 Juni 2015

Op Blackboard kijkt voortaan een stichting mee, om te zien of docenten geen auteursrechten schenden. Dat meldde vice-decaan Joost Augusteijn in de laatste faculteits­raadsvergadering van Geesteswetenschappen. ‘Is dit geen schending van de privacy?’ vroeg raadslid Gareth O’Neill zich af.

Het gaat om Stichting PRO, die de belangen behartigt van uitgevers en auteurs op het gebied van auteursrechten. De stichting zal niet alleen over de schouders van computerende geesteswetenschappers meekijken.

‘Het geldt voor de hele universiteit’, legt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke uit. ‘En het is nog breder dan dat: alle universiteiten van Nederland doen mee. Men wil zeker weten dat universiteiten zich ook in de digitale leeromgeving aan de afspraken houden.’

De readers zijn inmiddels namelijk in orde, maar vanaf 1 juli kijkt PRO dus mee op Blackboard. Augusteijn: ‘Docenten zijn nu aangesproken om hun digitale omgeving op te schonen.’

‘Schande!’ klinkt het intussen uit de raad. ‘Maar ik ben dan ook tegen het handhaven van het auteursrecht op digitaal materiaal’, verduidelijkt raadsvoorzitter Jan Sleutels. Augusteijn wijst erop dat het nu eenmaal een wettelijke verplichting is om je aan het auteursrecht te houden.

‘De auteursrechten zijn afgekocht tot een bepaalde omvang’, legt hij uit. Van boeken mag bijvoorbeeld maximaal 10.000 woorden in een reader opgenomen worden, of te downloaden zijn via Blackboard. Bij tijdschriftartikelen is dat 8000 woorden. Overschrijding kan een boete opleveren. ‘Dat kan wel vijf tot zesduizend euro zijn’, weet vice-decaan Augusteijn door eerdere ervaringen als geschiedenisdocent. ‘En dat heeft weer effect op de hoeveelheid handen die wij aan het krijt kunnen hebben.’

Toch klinken er zorgen uit de raad. ‘Hoe wordt er omgegaan met oude cursussen?’ wil raadslid Marten-Jesse Pot weten.

Augusteijn: ‘Stichting PRO wil vooral een bewustwordingsproces. Zij hebben ook niet eindeloos mensen beschikbaar om terugwerkend te checken.’

‘Maar is dit geen schending van de privacy?’ vraagt raadslid Gareth O’Neill.

‘Op Blackboard staan ook comments en cijfers van studenten.’

‘Daarover is nagedacht’, stelt Augusteijn gerust. ‘In principe krijgt Stichting PRO toegang "als student". Dus niet tot alles.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

4 Juni 2015