De bof is terug

Onder Leidse studenten lijkt het bofvirus de kop weer op te steken.

Martin Khargi van de GGD, klopt dat?

‘Ja. De GGD Hollands Midden ontving de afgelopen tijd zes meldingen, allen uit studentenkringen. Als we een melding krijgen, weten we zeker dat er meer mensen met het virus rondlopen. Een derde van de mensen die besmet zijn krijgt namelijk geen klachten. En dan zijn er natuurlijk ook nog mensen die niet naar de dokter gaan, maar gewoon uitzieken.’

Waar krijg je last van?

‘Je kunt koorts krijgen en je niet lekker voelen. Er ontstaat vaak een zwelling van de speekselklier. Dat veroorzaakt pijn bij het eten of keelklachten, en soms gaat het oorlelletje wat afstaan. Bij een kwart van de mannen ontstaat een enkelzijdige teelbalontsteking. Dat is erg vervelend, maar leidt meestal niet tot grote problemen. Slechts in uitzonderlijke gevallen treedt er onvruchtbaarheid op. In zeer zeldzame gevallen kunnen complicaties van de bof ook leiden tot gehoorverlies.’

Maar iedereen is toch ingeënt?

‘Een vaccinatie tegen de bof zit opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, omdat het bij kinderen soms leidt tot hersenvliesontsteking. Bij volwassenen zien we dat eigenlijk nooit. Kinderen van veertien maanden en negen jaar oud krijgen het BMR-vaccin toegediend: tegen de bof, mazelen en rodehond. Vroeger kwam het bofvirus vrij voor, maar tegenwoordig wordt het immuunsysteem na de vaccinatie nauwelijks nog getriggerd. Vlak na de puberteit lijkt de bescherming van het vaccin af te nemen. Daar komt bij dat studenten sociaal actief zijn en veel bij elkaar zitten. Waardoor het virus makkelijk wordt geïntroduceerd en zich makkelijk verspreid.’

Moet er dan geen derde vaccinatie komen?

‘Dat is een vraag die ons momenteel ook bezighoudt. Maar voordat de overheid daar beleid voor ontwerpt moet eerst goed worden uitgezocht of dat kosteneffectief is en of de risico’s dat rechtvaardigen.’

Waar moeten studenten rekening mee houden als ze het virus krijgen?

‘Twee dagen voor het virus zich uit, ben je al besmettelijk, dus daar kun je weinig aan doen. Als er verschijnselen optreden, is handig om contacten te minimaliseren en de borrel een keertje over te slaan. Als je het virus krijgt maar niemand in bevriende kringen kent die het virus ook heeft of heeft gehad, dan is het voor ons handig als je je even meldt.’

PM

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Zoek de verschillen

Zolang er niet echt iets valt te kiezen, blijven de universitaire verkiezingen voor …

Wetenschap

Vertellen doet genezen

Op tienjarige leeftijd kwam Bareez Majid vanuit Iraaks-Koerdistan naar Nederland. Voor …

De bijen blijven

Europa komt bestuivende insecten tekort. Toch is er reden voor voorzichtig …

Studentenleven

De bof is terug

Onder Leidse studenten lijkt het bofvirus de kop weer op te steken.

Nieuws

English page

This is gone forever

Having fled Iraq and now living in safety in Amersfoort, Hikmat Basheer …