Accreditatie op de schop

4 Juni 2015

Zes hogescholen en zes universiteiten mogen meedoen aan een pilot met instellingsaccreditatie.

Daarbij worden de onderwijsinstellingen als geheel gekeurd en wordt de kwaliteit van individuele opleidingen niet meer door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) getoetst. Ook de gewone accreditatie wordt hervormd, schrijft minister Bussemaker van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

Dat is een grote omslag. De keuring zal voortaan vooral gericht zijn op vertrouwen, in plaats van op verantwoording. Dat geeft docenten meer mogelijkheid om zich te richten op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Het zal ook de administratieve lasten verlagen: de NVAO denkt dat het papierwerk kan worden gehalveerd.

Hoe de instellingen precies vorm geven aan verantwoording en kwalitietsverbetering, mogen ze grotendeels zelf bepalen. Ook studenten krijgen meer verantwoordelijkheden bij het bewaken van de kwaliteit. De pilot gaat in 2017 van start.

Universiteitskoepel VSNU is blij met de plannen, maar vraagt de minister om de pilot voor iedereen open te stellen. Coalitiepartner VVD ziet daarentegen weinig in de plannen van Bussemaker, en vindt dat de kwaliteit eerst volledig op orde moet zijn, voor de instellingen meer vertrouwen en vrijheid moeten krijgen. Er zijn nog regelmatig opleidingen die niet aan de kwaliteitseisen van de NVAO voldoen. Vorig jaar werden de bacheloropleidingen geschiedenis en Engelse Taal en Cultuur als ondermaats beoordeeld. Ook de masteropleidingen African Studies en Media technology werden op de vingers getikt.

PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

4 Juni 2015