De. Oorlog. Is. Springlevend.

Bericht aan iedereen die nu geschrokken wil wegklikken. Wees gerust. De. Oorlog. Is. Voorbij. STOP.

Waarom dan toch een oorlogsnummer (lees 'm vooral in ISSUU, of als pdf)? Nou, op 5 mei vieren we dat Nederland zeventig jaar geleden is bevrijd. En dat leek ons de ultieme gelegenheid om te gaan spitten in de Leidse oorlogsjaren.

We zijn op zoek gegaan naar de laatste getuigen uit die tijd. Naar Willy Hijmans bijvoorbeeld, die meteen na de bevrijding zijn maten en de rector optrommelde bij het Academiegebouw. Omdat hij het wel tijd vond dat de universiteit weer open ging. Maar ook om te kijken welke Leidenaren er behalve de vermaarde Cleveringa - die we jaarlijks aan ons Bolwerk der Vrijheid herdenken - nog meer een heldenstatus verdienen - van zingende spionnen tot jenever stokende piloten.

En wat te denken van de onafscheidelijke broers Jan en Huib Drion, die een doe-het-zelf-blaadje in elkaar klopten, De Geus onder studenten, dat uitgroeide tot spreekbuis van het academische verzet? Om hen te eren als Leidse hoeders van het vrije woord hebben we de hele krant - en dus ook de vormgeving - aan hen opgedragen.

Andere vragen: wie waren er fout? Kun je archeologie bedrijven in voormalige concentratiekampen? Wat heeft coffeeshop ‘t Leidseplein met onderduikers te maken? Wat gebeurt er als je een week uitsluitend bloembollen eet? En: hoe is Het Wonder Van Valkenburg te verklaren? Want daar blijft de musicalcarroussel Soldaat van Oranje namelijk oneindig rondjes draaien. Nog steeds zijn er bezoekers die tijdens de voorstelling weglopen, zegt een medewerkster, ‘omdat het te dichtbij komt’.

Er is maar één conclusie mogelijk.  De. Oorlog. Is. Springlevend. STOP.

DOOR FRANK PROVOOST

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

... en zij waren fout

Bij herdenkingen kijken we maar al te graag naar de helden (Zie: zij waren goed ). Maar er …

Zij waren goed...

De Leidse studenten en docenten die in het verzet gaan, strijden met verschillende …

Wetenschap

Sobibór ontbloot

De Leidse archeoloog Ivar Schute vond de funderingen van de gaskamers van Sobibór …

Studentenleven

Rubrieken

Het woord als wapen

Met een onder de houten vloer verstopte typemachine maakten gebroeders Jan en Huib Drion …

English page