Vrees voor alcoholboete

15 April 2015

Studieverenigingen vrezen failliet te gaan door alcoholboetes. Sinds de regering de minimumleeftijd voor alcohol verhoogde, dringen de geesteswetenschappenstudenten daarom aan op een toereikend alcoholprotocol voor hun faculteit.

‘Het lijkt alsof alle gedane moeite vergeefs is geweest’, schrijven de verenigingsvoorzitters in een notitie aan het faculteitsbestuur.
Er is een universiteitsbreed protocol. ‘Maar dat geeft geen duidelijkheid over situaties die zich bij studieverenigingen, maar ook bij instituutsborrels voordoen’, verduidelijkt Ton Rovers, voorzitter van Studievereniging Wijsbegeerte Symposion. Dat document gaat vooral over officiële horecalocaties, zoals het Literair Café of het Juridisch Café. Er staat in dat er altijd een medewerker aanwezig moet zijn met een ‘Verklaring Sociale Hygiëne’, die dus op de hoogte is van de Drank- en Horecawet. Die persoon moet toezien op het naleven van de regels, zoals het verbod op alcohol voor mensen onder de achttien.
‘Op alternatieve locaties, waar we zelf drank mee naartoe nemen, proberen we zelf goed te controleren. Maar wat als er een zeventienjarige doorheen glipt, en er net gecontroleerd wordt? Door zo’n hoge boete kan een studievereniging zo failliet gaan. Die verantwoordelijkheid willen we regelen met het faculteitsbestuur’, zegt Rovers.
Vorig collegejaar kwam het nog tot een conceptplan, gebaseerd op het protocol van de faculteit Campus Den Haag. Dat is nog altijd niet aangepast aan Geesteswetenschappen. ‘Van de huidige assessor hoorden we dat het faculteitsbestuur het alcoholprotocol niet als prioriteit ziet.’
Wegens tijdgebrek werd de notitie afgelopen faculteitsraadsvergadering nog niet besproken. Dat zal in mei alsnog gebeuren. Dat er dan besloten wordt tot een alcoholverbod buiten die officiële horecalocaties, lijkt de verenigingen onwaarschijnlijk. Rovers: ‘Niet alleen de studieverenigingen, ook de instituten organiseren borrels en barbecues. Dan zou er wrijving ontstaan tussen het bestuur en de instituten.’ MVW

Deel dit bericht: