Geen commentaar: Dude, die leszz is egt dom

Door Petra Meijer

Ophef in de universiteitsraad. De studiekeuzecheck – die scholieren moet helpen bij het maken van een studiekeuze - bevat ‘een gevaarlijke vraag’. De Universiteit Leiden vraagt scholieren of hun ouders gestudeerd hebben. Studie-uitval onder eerstegeneratiestudenten is namelijk hoger dan bij studenten van wie de ouders wel hebben gestudeerd. ‘De universiteit kan het antwoord gebruiken als selectie-instrument: ‘Jij mag hier niet studeren omdat je ouders niet universitair zijn opgeleid’, stelde Fenna Poletiek van personeelspartij Abvakabo.
Vice-rector Simone Buitendijk reageerde geschokt en stoorde zich zelfs aan de suggestie van Abvakabo. En terecht, want wie de speerpunten van Buitendijk ook maar een beetje in de gaten houdt, weet dat ‘diversiteit’ haar middle name is. Volgens Buitendijk wordt de informatie helemaal niet verzameld om studenten buiten de deur te houden, maar om ze te hélpen.
Ze denkt erover om een summerschool op te richten, waar Zij van de Academie ‘zulke studenten’ wel eens even uit zullen leggen hoe het hier eigenlijk heurt. Want, stelt Buitendijk, wie thuis niet heeft meegekregen hoe het er op de universiteit aan toe gaat, ‘weet niet hoe hij zich daar dient te gedragen’.
Dát is pas schokkend.
Waar hebben we het hier over? Wij vegen onze billen af met wc-papier, in plaats van met de hand? Wij eten hier met mes en vork? U hoeft uw schoenen niet uit te doen voor u de collegezaal betreedt?
Het komt ongetwijfeld voort uit de beste bedoelingen, maar heeft nu werkelijk niemand door hoe ontzettend denigrerend dit klinkt? Terwijl de doctoranduskindjes in Rimini en Ibiza kennis maken met meneer Wodka, wordt in Leiden de elitaire achterstand van het plebs vlijtig weggewerkt om hun intrede in de academische wereld zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Op de eerste dag van de summerschool worden de studenten snel gescreend, want zoals Buitendijk al zei: ‘We kunnen ze helpen, maar dan moeten we wel weten wie het zijn.’ Een opstaand kraagje: +1. Bouwvakkersdecolleté: -1. Vervolgens scanderen ze het Io Vivat, leren ze dat spieken en plagiaat hier wél uit den boze zijn, witte sportsokken in de chocolademelk verdwijnen en dat je geen e-mails stuurt naar je professor waarin je hem aanspreekt met: ‘Yo dude, je leszz is egt kankerdom.’
En als er tijd over is, leren ze meteen hoe ze zich in hun vrije tijd dienen te gedragen. Een beetje trekken aan de revers van elkaars jasje is stoer, overdreven luid ‘politesse’ schreeuwen als je stilte wilt normaal. Aan het eind van de zomer zijn de eerstegeneratiestudentjes veranderd in een net netwerkclubje. Ze krijgen een busje haarlak mee naar huis, om de nieuw aangemeten haarmatjes in model te houden.
Als Buitendijk daadwerkelijk wil dat iedereen zich aan de universiteit thuis voelt, wordt het misschien tijd om niet langer te denken in termen als ‘wij’ en ‘zij’. Ze cancellet de summerschool-plannen als de wiedeweerga en wenst álle kids een fijne tijd in Ibiza.
En wil je toch weten hoe het hier eigenlijk heurt? Dan zien we je in de El Cid-week.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Mijn brein is stuk

Wat gebeurt er als je op een bermbom rijdt? Een militair en chirurg promoveerde deze week …

Achtergrond

Wetenschap

Nazikunst

Kunsthistoricus Ger Jacobs promoveerde op de Franse beeldhouwer Aristide Maillol (1861 …

English page