Gipsen leeuw gevonden

18 Maart 2015

Dankzij een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek is een negentiende-eeuwse gipsen leeuwenbeeld opgedoken. De huidige UB-tentoonstelling ‘Humbert de Superville: tekenaar, geleerde, visionair’ bevat vooral tekeningen en ontwerpen van nooit uitgevoerde plannen van Humbert de Superville. Hij werd tweehonderd jaar geleden aangesteld als Directeur Prentenkabinet van de UB. De Leidse kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturea herontdekte echter een gipsen leeuw in haar eigen collectie, die bij een aantal tekeningen bleek te horen. De leeuw is nu toegevoegd aan de tentoonstelling, die nog tot 2 juni te zien is. Op 20 maart is er bovendien een symposium. Het plan voor een enorme basalten leeuw voor de kust van Katwijk, waarvoor de gipsen leeuw model moest staan, is evenwel nooit uitgevoerd.

Deel dit bericht: