'Je piemel komt in beeld!'

Foto Inge Smulders

De vereniging voor medische studenten IFMSA-NL presenteerde zondag, op Internationale Vrouwendag, een naaktkalender. Ook studenten van de Leidse afdeling trokken daarvoor hun kleren uit.

‘Vorig jaar lieten we rond Vrouwendag ballonnen met teksten op. Dit jaar stelde iemand een naaktkalender voor’, vertelt Menno de Haas, psychologiestudent aan de Universiteit Leiden.
‘Tachtig procent van ons studeert geneeskunde, de rest bijvoorbeeld biomedische wetenschappen, psychologie of zelfs rechten’, verduidelijkt hij.
De Haas (op de foto met hoedje) was niet direct enthousiast om mee te doen. ‘Maar eigenlijk wilde ik zoiets wel een keer doen. Veel vrienden deden ook mee en uiteindelijk dacht ik: wat maakt het eigenlijk uit?’
Uiteindelijk staat hij op twee foto’s. ‘Op eentje houden we met drie mannen een high tea. De fotoshoot begon onwennig. Je staat daar en moet je kleren uittrekken, wat best raar is. Maar er waren slechts een fotograaf, een assistent en twee stylisten bij.’ Het resultaat is ‘bedekt naakt’. ‘Geen zichtbare geslachtsdelen dus. Soms moest ik net even anders gaan staan en dan riepen ze: je piemel komt in beeld!’
De tweede foto vond hij wat vervelender. ‘Daarop zitten we met drie mannen en drie vrouwen in en rond een badkuip. Er waren dus ook vrouwen bij, en er stonden veel meer mensen omheen. Dat was niet chill. Ik ga het nooit meer doen, maar nu kan ik dit in elk geval wel afstrepen.’
De kalender is voor €9,95 te koop op http://winkel.ifmsa.nl/iwdkalender. De opbrengst gaat naar de Panzi Foundation. ‘Dat is een goed doel dat Congolese vrouwen helpt die slachtoffer zijn van verkrachting.’ De Haas heeft zelf vast drie kalenders gekocht. Eentje komt op zijn kamer te hangen. ‘En op mijn werk willen ze er ook een.’ MVW

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Is dit een persoon?

De grens tussen mens en dier is lastig te trekken, betoogt literatuurwetenschapper Berrie …

Leeuwen met gps

Een Keniaanse leeuw krijgt een gps-halsband om, terwijl biologe Laura Bertola (rechts) …

Studentenleven

Nieuws

Niveau Engels onbekend

De stand van het Engels van Leidse docenten is onbekend, volgens de makers van de …

Rubrieken

English page

Fish made us human

Eating fish had a major impact on human evolution. Archaeologist and biologist …