'Ik wil stoute dingen kunnen zeggen'

11 Maart 2015

De faculteit Rechten wil inspelen op technologische vooruitgang. Maar de opkomst van sociale media en het opnemen van colleges brengen de nodige problemen met zich mee.

Dat bleek vorige week toen de faculteitsraad de notitie ICT- en onderwijsstrategie besprak.
Personeelsraadslid en universitair docent Pieter De Tavernier maakte zich zorgen over opnamen van colleges. Hij bedoelde dan vooral studenten die foto’s nemen en geluid- en filmopnames maken. ‘In mijn colleges aansprakelijkheidsrecht doe ik nog wel eens boute uitspraken. Dan denk ik: “Ik hoop dat er geen opname van die uitspraak plus foto van mij op Facebook verschijnt. Ik vind het van belang dat ik “gevaarlijke” uitspraken kan doen. Dat ik het vrije woord kan hanteren en stoute dingen kan zeggen. Die academische vrijheid moeten we wel bewaren. En die staat wel onder druk.’
Pauline Schuyt van het rechtenbestuur: ‘Dat is heel belangrijk. Wat betreft de opnamen die we zelf maken van het college, is dat een punt. We moeten ons echter wel beseffen dat anderen ons ook opnemen. En dan bedoel ik niet de NSA of de CIA, maar onze studenten. Dat is van deze tijd. Het is niet anders, we moeten ons daarvan bewust zijn.’
Het opnemen en aanbieden van colleges is handig maar het heeft ook nadelen.
‘Lange leve de vooruitgang’, aldus personeelsraadslid en universitair docent René Orij. ‘Maar innovatie kan ook storende effecten hebben. College-opnamen wekken verwachtingen bij studenten. Als er een keer iets misgaat met de techniek dan krijg je de wind van voren van boze studenten. Maar het is hún verantwoordelijkheid om naar college te gaan. Een bevriend hoogleraar vertelde mij dat hij bij een eerstejaarstentamen was en dat een van de studenten naar hem toe kwam en zei: “Hé. Ik ken u van de video.” Dat is dus eigenlijk de omgekeerde wereld. ‘Misschien moeten we hier maar aan wennen. Maar we moeten wel nadenken over wat we ermee moeten. We worden deels overbodig, want straks wordt het van: “Zet het videootje van vorig jaar maar aan.’
Lawson: ‘De trend is wel dat in de loop van een semester er meer studenten kiezen voor een opname. Maar je boekt wel de grote zaal in het Gorlaeus. Dus hoe ga je daarmee om?’
‘Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de opgenomen colleges de laatste week voor het tentamen vrij te geven’, zei Koen Hamelink van studentenpartij LVS. ‘Dan gebruiken studenten de opnamen niet in plaats van het college. Er zit nu al een piek in de kijkcijfers vlak voor tentamens.’
De Tavernier hoopte dat docenten in de toekomst niet steeds meer online in contact met studenten moeten staan. ‘Ik ben er niet blij mee als docenten eindelijk stilte om hun hoofd hebben om aan onderzoek te doen, ze toch weer actief moeten zijn op sociale media. De onderzoekstijd staat al zo geweldig onder druk.’
‘Dat is ook zeker niet de bedoeling’, zei rechtendecaan Rick Lawson.
Personeelsraadslid en promovenda Judit Altena miste in de notitie aandacht voor kwesties rond privacy.
‘Ik denk dat het belangrijk is op welke platforms we communiceren met studenten. De privacy moet wel gewaarborgd zijn’, aldus Altena. ‘Dus betaalde diensten zijn waarschijnlijk wel nodig.’
Lawson: ‘Dat is inderdaad relevant als het gaat om bijvoorbeeld studieresultaten. Maar zaalwijzigingen kunnen bijvoorbeeld op Facebook.’
Altena: ‘Maar dat dwingt studenten om op Facebook te gaan. En sommigen willen dat niet.’
Lawson: ‘We moeten dus studenten via verschillende kanalen op de hoogte houden. Privacy is een belangrijk punt waar in vervolgstukken meer aandacht voor komt. Sommige docenten willen bijvoorbeeld niet dat er een foto van hen op internet verschijnt. Dat zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Maart 2015