Grote brand in de Pelikaanhof

'Ik dacht: dit kan heel naar aflopen'
Door Veerle van der Gracht
11 Maart 2015

Zondagnacht brak er brand uit op de eerste verdieping in blok D van het studentencomplex de Pelikaanhof. Alle studenten stonden op tijd buiten. Eén kat overleefde het niet.

Om kwart over vijf ’s morgens was de brandweer de brand meester. De oorzaak is nog onbekend. Wel heeft de politie een 29-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting.
‘Het brandalarm slaat wel vaker aan, dus ik bleef eerst liggen, maar toen het alarm maar bleef afgaan en iemand op de deur begon te kloppen wisten we dat het serieus was’, vertelt rechtenstudente Carolyn da Cruz Freitas die in de B-vleugel van de Peli woont.
‘Ik pakte mijn huissleutels, mijn portemonnee en mijn telefoon en binnen vijf minuten stond ik buiten in mijn badjas’, zegt Nidia van Strien. Zij woont twee verdiepingen boven de branduitbraak.
Pelikaanhofbeheerder Bastiaan Brozius: ‘We drukten op alle bellen, begeleidden iedereen naar buiten en sloten gas en elektriciteit af.’
‘De politie stond al buiten toen we aankwamen. Er stonden zes brandweerwagens en drie ambulances’, vertelt Da Cruz Freitas. Ambulancepersoneel keek zeven studenten na op symptomen van rookinhalatie, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis.
Van Strien: ‘Ik zag uit twee grote ramen gigantische rookwolken komen en de ramen waren gesprongen door de hitte.’ ‘Ik dacht: dit kan heel naar aflopen als er nog iemand in zit, maar de brandweer was met man en macht bezig’, zegt Brozius. In café Bad Habits, tegenover de Pelikaanhof, konden de studenten wachten tot ze hun kamer weer in mochten. ‘Het enige wat je kunt doen hopen dat je kamer niet de sjaak is’, vertelt Van Strien.
Om half zeven konden de eerste studenten uit de blokken A, B en C alweer naar binnen. Rond elf uur konden de bewoners van vleugel D onder begeleiding waardevolle spullen uit hun kamers pakken, en tegen het einde van de middag konden ze weer in hun kamer terecht.
In de loop van de dag deden de elektriciteit, water en verwarming het ook weer.
Van Strien: ‘Het studentbeheer en DUWO hebben supergoed hun best gedaan. We werden via een Facebookgroep op de hoogte gehouden, en konden de hele dag voor advies bij de Pelibar langs.’
DUWO adviseerde de bewoners van de verdiepingen dicht bij de brand om de eerste nacht ergens anders te slapen.
Brozius: ‘We wilden niet dat mensen ‘s nachts mogelijk roetresten inademden.’ Inmiddels kan iedereen zijn kamer weer in. Slechts één woning is erg beschadigd. ‘Het appartement is inmiddels door de politie vrijgegeven, en we zijn met de herstelwerkzaamheden begonnen’, vertelt Michiel Ensink, directeur van DUWO Leiden. ‘DUWO regelt het met de verzekering. Alleen de inboedel is het pakkie-an van de eigenaars.’
Schoonmaakbedrijf De Blinker en Calamiteitenschoonmaakbedrijf Dolmans konden al snel aan de slag om het gebouw schoon te maken. ‘Het zag zwart: van de muren tot aan de trapleuningen zat alles onder het roet’, vertelt Blinker-directeur Paul Vermond.
‘Het duurt even voordat het gebouw weer helemaal opgeknapt is. Nu het meeste roet weg is, is het gebouw in elk geval weer toegankelijk.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Maart 2015