Bursaal bungelt

5 Maart 2015

De Leidse rechtenfaculteit is niet van plan om studentpromovendi aan te nemen. En ook het college van bestuur twijfelt nog over het experiment.

Minister Bussemaker van Onderwijs maakt het de komende jaren mogelijk om landelijk maximaal 2000 studentpromovendi aan te stellen. Zij zijn geen werknemers maar studenten met een beurs.
Het Leidse college van bestuur wilde in 2013 graag aan het experiment van de minister meedoen. Er zou ruimte komen voor maximaal vijftig van de zogeheten bursalen. De universiteitsraad had grote bezwaren.
Het college is inmiddels een stuk minder enthousiast. ‘We weten dus nog niet of we eraan zullen meedoen’, laat universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke weten. ‘We zijn de voor- en nadelen nog aan het onderzoeken.’ De universiteiten van Tilburg, Eindhoven, Nijmegen en Utrecht hebben al laten weten voorlopig nog niet met studentpromovendi te gaan werken. Groningen en Twente hebben wel belangstelling.
‘Wij doen hier niet aan mee’, zei rechtendecaan Rick Lawson maandag tijdens de raadsvergadering. ‘De faculteit moet hard knokken met bijvoorbeeld de advocatuur om goede studenten aan ons te binden en te laten promoveren. We moeten een aantrekkelijke werkgever zijn en een volwaardige aanstelling aanbieden.’ Bovendien vond hij het argument dat studentpromovendi goedkoper zijn niet overtuigend. ‘Universiteiten met weinig geld kunnen zo toch promovendi aantrekken. Maar dezelfde minister zegt dat er al teveel wordt gepromoveerd.’
Promovenda en raadslid Judit Altena. ‘De positie als student vraagt om andere verhoudingen. Promovendi moeten zich niet in leven houden met allerlei bijbaantjes.’
Raadslid en hoogleraar sociaal recht Barend Barentsen ziet de studentpromovendus ook absoluut niet zitten. ‘Ik ben zelf een jaar bursaal geweest, in 1996. Daar heb ik me toen voor Leidse begrippen hevig tegen verzet. Dit hebben we al eens geprobeerd. Laat dit circus aan ons voorbij gaan.’VB

 
Zie ook: 'Experimenteer niet met promovendiversus 'Zelfverklaard ‘talent’ dat liever bij een bank pensioenrechten gaat opbouwen moet dan zo snel mogelijk ophoepelen'

Deel dit bericht: