'Leenstelsel ook boven de dertig'

D66 wil studievoorschot uitbreiden
19 Februari 2015

Als het aan D66-Kamerlid Paul van Meenen ligt, wordt het studievoorschot uitgebreid naar dertigplussers. Zijn voorstel om onderwijsminister Jet Bussemaker de mogelijkheden hiertoe te laten zoeken, kreeg steun van de Tweede Kamer.

Met ingang van september gaat het leenstelsel in, waarbij studenten onder aantrekkelijke voorwaarden geld kunnen lenen om hun studie mee te bekostigen. Maar dit zogeheten studievoorschot geldt alleen voor studenten onder de dertig. Volgens Van Meenen wordt het echter steeds belangrijker om ook op latere leeftijd een studie te kunnen volgen. ‘Er worden steeds minder deeltijdstudies gevolgd, terwijl de baanzekerheid afneemt en omscholing dus steeds belangrijker wordt.’

Binnenkort wordt het voor dertigplussers mogelijk om via het Leven Lang Leren Krediet tegen aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen om het collegegeld mee te betalen, maar Van Meenen vindt dat onvoldoende. ‘Het studievoorschot voorziet ook in een lening voor studiematerialen en levensonderhoud. Je kunt je voorstellen dat studerende dertigplussers minder kunnen werken. Die leeftijdsgrens van dertig is volstrekt willekeurig.’

De voorwaarden voor het studievoorschot zouden wel moeten worden aangepast, zegt hij. ‘Jonge studenten krijgen 35 jaar de tijd om hun schuld terug te betalen. Bij ouderen moet die termijn mogelijk worden ingekort.’

Zijn voorstel richt zich niet op gepensioneerden, op dit moment toch het leeuwendeel van de deeltijdstudenten. ‘Ik wil niemand uitsluiten, maar zij hebben dat geld over het algemeen niet nodig, en de kans is gering dat zij het nog terug gaan betalen.’

Minister Bussemaker reageerde niet direct enthousiast op het voorstel en vreest dat het de overheid met grote kosten opzadelt. ‘Het risico van de lening ligt natuurlijk bij de overheid, maar het is geen begrotingskwestie’, zegt Van Meenen.

‘Je krijgt het geld in principe terug, en zelfs als dat niet het geval is, mag het best wat kosten. Onderwijs is veel meer waard dan geld. Bovendien kan ik me voorstellen dat een lage drempel voor omscholing tot minder werkloosheidsuitkeringen leidt.’

Op dit moment betalen dertigplussers het hogere instellingsgeld, in plaats van het reguliere collegegeld. ‘Dat is bizar en de hoogte van het instellingsgeld is niet goed beargumenteerd. Het reguliere instellingsgeld zou ook voor dertigplussers en tweede studies moeten gelden, maar dat staat wat mij betreft los van de uitbreiding van het sociaal leenstelsel.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 Februari 2015