Kapitaalinjectie voor innovatiecentrum

19 Februari 2015

Het Centre for Innovation (CFI) van het Campus Den Haag wordt deels gefinancierd door de EU, maar de Brusselse geldkraan gaat binnenkort dicht. Daarom investeert het college van bestuur de komende jaren flink in het centrum.

Het CFI is tweeënhalf jaar geleden gestart en is onder andere gericht op de technologische aspecten van onderzoek en onderwijs. Zo is het bepalend in het opzetten van de moocs en spocs, de online cursussen van de universiteit. ‘We willen aanjager zijn van creativiteit en energie bij de afdelingen. Eigenlijk zijn we een "doetank" van de universiteit’, aldus directeur Gideon Shimshon, die vorige week tijdens de faculteitsraadsvergadering van Campus Den Haag een businesscase voor de komende jaren presenteerde. Tot september wordt het CFI deels gefinancierd met EU-geld. Maar omdat het verder wil groeien zoekt het centrum een nieuwe geldschieter. Dat moet de universiteit worden.

Van 2015 tot 2019 is er ongeveer negen ton nodig van het college van bestuur om het gat te dichten. Voor de jaren 2015-2016 is 550.000 euro toegezegd. In 2016 gaat het college evalueren of de ruim drie ton voor 2017-2018 ook overgemaakt wordt. Vanaf 2019 wil het centrum een derde van haar financiën betrekken uit directe universitaire middelen, een derde uit de eerste geldstroom door het geven van onderwijs, en de rest van het geld door beurzen, consulting en andere commerciële activiteiten.

‘Hoe gaat het centre geld verdienen?, vroeg bestuurskunde docent en raadslid Patrick Overeem. ‘Daar maakt het college zich ook nog wel een beetje zorgen over, blijkt uit de brief van het college van bestuur aan het faculteitsbestuur. Ook staat er in dat het centre "bij tegenvallende inkomsten uit andere financieringsbronnen de lasten dient aan te passen". Bezuinigen dus. De brief is bezorgd van toon.’

Shimshon: ‘We kunnen de vlag op veel punten uithangen. Veel is al geborgd. De businesscase is goedgekeurd door het college en de komende twee jaar zijn gefinancierd. Daarna gaat ons inverdienmodel een steeds grotere rol spelen. Ik geloof heel erg in dat model. Het laatste wat ik wil is een soort opiumpijp zijn voor het college en de universiteit.’

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 Februari 2015