Bestuurskundigen zonder boeken

19 Februari 2015

De levering van boeken bij de studie bestuurskunde loopt regelmatig spaak. De opleiding is het zat.

‘Er zijn regelmatig problemen met de levering van studieboeken’, zei bestuurskundedocent en raadslid Patrick Overeem vorige week tijdens de faculteitraadsvergadering van Campus Den Haag. ‘Dat loopt via de studievereniging BIL van bestuurskunde. Het is meerdere malen gebeurd dat de studievereniging een week van tevoren laat weten dat een boek niet leverbaar is. Dan sta je als docent in de collegezaal en vraag je: "Wie heeft het boek nog niet?" En dan steekt driekwart zijn hand in de lucht.’

‘Ik wil bij niemand de schuld leggen. Het is natuurlijk geen verantwoordelijkheid van het faculteitsbestuur om dit soort zaken te regelen, maar het is een goed idee om te zoeken naar manieren om dit te verbeteren. Want zoals het nu gaat, dat kan niet.’

Hoogleraar bestuurskunde en faculteitsbestuurslid Bernard Steunenberg: ‘Ik deel je zorg. Ik weet dat de studievereniging een contract heeft gesloten met een nieuwe leverancier. We gaan met ze praten over de kwestie.’

‘Onze vorige leverancier Jongbloed is failliet gegaan’, legt Tijmen de Kluijver van het BIL-bestuur uit. ‘Dat speelde bij de boekverkoop in het eerste blok van dit jaar. Daar hebben we echt problemen mee gehad. Boeken die besteld waren, werden niet geleverd. Dat was echt een rottige situatie. De boekenwereld is een wat onzekere wereld. Het is lastig in te schatten of bestellingen daadwerkelijk op tijd worden geleverd.’

Na het omvallen van Jongbloed begon de zoektocht naar een nieuwe leverancier. ‘We hebben toen een contract gesloten met Van Stockum. We zijn heel tevreden over de samenwerking. Als we een probleem meldde, gingen ze er heel snel achteraan.’

Maar niet alles verliep soepel. ‘Een van de boeken was een nieuwe titel. Er was maar een klein aantal exemplaren beschikbaar. Een deel van de boeken moest nog verscheept of zelfs nog gedrukt worden. Van Stockum heeft echt veel moeite gedaan om exemplaren te achterhalen en met spoed te leveren. We nemen contact op met studenten die het boek nog niet hebben gehad. Als ze het nog steeds willen, wordt het bij hun thuis afgeleverd.’

De volgende keer moet dat ‘beter verlopen’, aldus De Kluijver. ‘We gaan binnenkort om de tafel zitten met docenten.’

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 Februari 2015