Ringenstelsel - Borsten - Lavendel

18 Februari 2015

Ringenstelsel

Op zo’n vierhonderd lichtjaar afstand van de aarde bevindt zich de ster J1407. Om die ster draait een planeet met werkelijk gigantische ringen eromheen. De planeet zelf en zijn ringen zijn niet direct te zien, maar uit de helderheidsvariaties van het sterrenlicht valt af te leiden dat hij er moet zijn. In twee publicaties in het Astrophysical Journal en de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society beschrijven de Leidse astronoom Matthew Kenworthy en zijn Amerikaanse collega Eric Mamajek hoe dat afleiden precies werkt. De buitenste ring heeft ongeveer dezelfde doorsnede als de afstand van de aarde tot de zon. Ook lijkt er een gat in de ringstructuur te zitten, vermoedelijk veroorzaakt door de vorming van een maan.

De ontdekking van deze ring moet het vinden van andere exoplaneten met een ringsysteem makkelijker maken, verwachten de sterrenkundigen.

Borsten

Borstvergrotingen met siliconen-implantaten leiden niet tot een verhoogd risico op borstkanker, concluderen Leidse en Amsterdamse onderzoekers in het Aesthetic Surgery Journal, onder wie Jan Lindeman en Esther Bastiaannet van het Leids Universitair Medisch Centrum.

De onderzoekers veegden alle bestaande onderzoeken die ze konden vinden bij elkaar in een zogeheten meta-analyse. Dat had nog een paar voeten in de aarde: voor 1962 werden ook andere borstvergrotingstechnieken gebruikt. En daar kregen ze wel degelijk borstkanker van; die operaties moeten dus niet worden meegeteld.

Ook bestaat een gedeelte van de vrouwen die siliconenimplantaten neemt uit borstkankerpatiëntes die een geamputeerde borst willen herstellen. Ook die moet je niet meetellen in je onderzoek. Als je daar allemaal netjes rekening mee houdt, blijkt juist dat vrouwen met siliconenborsten een lager risicio op borstkanker hebben dan de gemiddelde vrouw. Vermoedelijk komt dat doordat dikke vrouwen minder vaak borstvergrotingen nemen en obesitas een risicofactor voor borstkanker is.

Lavendel

Als u ergens binnenshuis lavendel ruikt, wees dan op uw hoede. Het zou zomaar kunnen betekenen dat iemand iets van u wil. In het vakblad Frontiers in Psychology beschrijven Leidse psychologen een proefje dat de gevolgen van lavendelwalm onderzoekt. 90 proefpersonen moesten een computerspelletje doen dat een vertrouwenstest simuleert. Ze krijgen virtueel geld; dat mogen ze houden, of aan iemand anders geven. Als ze het weggeven, verdriedubbelt het bedrag, en mag de ontvanger besluiten om te delen. Er valt dus voor beide partijen iets te winnen, maar dan moet je elkaar wel vertrouwen. En dat doen ze sneller als er via een kaars lavendelgeur is verspreid dan wanneer er niets of een pepermuntluchtje te ruiken is. Uit eerder onderzoek bleek al dat klanten meer uitgeven in winkels, en langer blijven hangen in een restaurant, als het daar naar lavendel ruikt.

Onduidelijk is of het effect blijft bestaan als mensen zich er eenmaal bewust van zijn.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Februari 2015