Gegevens alumni naar universiteit

18 Februari 2015

De site LeidenAlumni.nl van het Leids Universiteits Fonds (LUF) is uit de lucht. De database waarin contactgegevens staan van alumni, wordt overgenomen door de universiteit. Direct zoeken is niet meer mogelijk.

‘In april neemt de universiteit de database met alumnigegevens over van het LUF’, aldus universiteitsvoorlichter Caroline van Overbeeke. ‘Er wordt hard gewerkt aan een nieuw programma om de data te beheren. Er was veel informatie verdeeld over verschillende plekken. Dat gaan we nu centraal beheren.’
De universiteit wil meer en ook op een andere manier gebruik gaan maken van de gegevens. ‘Er staat heel veel informatie in de database die nu niet gebruikt wordt door het LUF. Het alumnibureau van de universiteit wil de database bijvoorbeeld gaan gebruiken voor studentenwerving. We zijn al een tijd bezig om een breder alumnibeleid op poten te zetten. En daar past het centraal beheren van de database bij.’
Alumnibeleid wordt steeds belangrijker, aldus Van Overbeeke. ‘De alumnus is een heel belangrijke klant die we meer willen betrekken bij de universiteit. Wij willen meer gebruik maken van hun kennis en hun netwerk. Dat gebeurt al, bijvoorbeeld met het organiseren van het Coachcafé voor jonge alumni. Het bureau heeft een andere insteek dan het LUF. Het fonds richt zich primair op zaken zoals bijvoorbeeld op het verstrekken van subsidies, het instellen van bijzondere leerstoelen en fondsenwerving.’
Volgens Van Overbeeke wordt het takenpakket van het LUF niet uitgehold. ‘Dit alles gaat in goed overleg. De universiteit spreekt vaak met het fonds over verdere samenwerking.’
Annah Neve, de directeur van het LUF: ‘Het is een gezamenlijk project. In de jaren negentig heeft de universiteit ons gevraagd de database te beheren. Nu neemt de universiteit deze weer over. Dat gaat in goede harmonie.’
Als alumnus grasduinen in de database zit er niet meer in. ‘De gegevens worden vooralsnog niet opengesteld. We sluiten niet uit dat dat alsnog gaat gebeuren. Maar er spelen zaken rond privacy. Ook wordt LeidenAlumni.nl nauwelijks bezocht. Maar mensen die op zoek zijn naar alumni kunnen contact opnemen met de universiteit en dat bij ons uitzetten. Veel contact verloopt al via LinkedIn en Facebook. De LinkedIn-pagina Alumni Universiteit Leiden heeft bijna 17.000 leden.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Februari 2015