Geneeskundestudenten wellicht vertraagd

Vanwege nieuw curriculum
5 Februari 2015

De curriculumverandering bij geneeskunde in 2012 kan voor sommige studenten vertraging opleveren.

In 2012 gooide de opleiding geneeskunde het studieprogramma om, mede om te voldoen aan de wettelijke verplichting van een ‘harde knip’ tussen bachelor en master. Resultaat daarvan was dat de bachelor wat drukker werd, en de studenten eerder klaar waren voor de praktijk.

De praktijk heet bij geneeskunde co-schappen, waar studenten onder begeleiding van een arts diagnoses stellen en behandelingsplannen opstellen voor patiënten.
Maar als de studenten van 2012 eerder klaar zijn voor hun co-schappen dan die van 2011, zijn hun stageplekken dan niet nog bezet door de studenten van 2011? Studentenpartij BeP maakt zich daar zorgen over. ‘De universiteit heeft laten weten dat die lichting nu – buiten hun schuld om – moet rekenen op een jaar wachttijd, waarbij ze wel collegegeld moeten betalen’, stelde BeP tijdens de rondvraag van de universiteitsraad. ‘Is het mogelijk dat deze studenten een uitzonderingspositie of alternatief geboden krijgen?’

Geneeskundedecaan Pancras Hogendoorn legt uit dat het genuanceerder ligt. Er zit inderdaad een overlap tussen de oude en nieuwe lichting, en daar heeft zijn opleiding op gerekend. Er zijn meer startmomenten gekomen voor co-schappen, de opleiding heeft meer co-schap-plekken gecreëerd bij ziekenhuizen in de regio, en er is een groep mensen in het Leids Universitair Medisch Centrum die druk is met het zo strak mogelijk plannen van de co-schappen.

Hogendoorn: ‘Dat plannen doen we op basis van de studieresultaten tot nu toe. Soms gaat iemand echter ineens sneller of langzamer studeren. Een ander probleem is dat studenten nog wel eens gaan reizen, of een interessante minor willen volgen. Nu, met het leenstelsel in aantocht, zijn ze zich massaal weer aan het inschrijven.’

Wie keurig nominaal studeert, hoeft zich nergens zorgen over te maken, benadrukt Hogendoorn. Bij de rest is het wat meer passen en meten. ‘Dan moeten wij meebewegen, maar dat kan maar tot bepaalde hoogte. Een aantal maanden wachttijd, soms bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiodes, heb je vanwege dat startslot. Je mag niet beginnen voor je de bachelor hebt afgerond. In uitzonderlijke gevallen, als alles tegen zit, kan dat oplopen tot circa vijf maanden, schat ik nu.’

Vijf maanden is best veel, toch? ‘We gaan ervanuit dat het aantal nominaalstudeerders met wachttijd laag is. Het zijn soms mensen die weggingen en vergaten de Nederlandse krant te lezen, en ons nu vragen een list te verzinnen. Dit dossier heeft al ontzettend veel maatwerk in zich; als er echt een onredelijkheid is, proberen we die weg te halen of op te lossen.’

BB

Deel dit bericht: