Nieuws
Minder geld voor Horizon2020
De Europese Commissie gaat 2,7 miljard euro snijden uit het budget van Horizon2020, het Europesefinancieringsprogramma voor onderzoek en innovatie. Oorspronkelijk was er voor Horizon2020 tachtig miljard euro beschikbaar gesteld voor de periode van 2014 tot 2020.
woensdag 21 januari 2015

De bezuinigde 2,7 miljard euro gaan naar het investeringsplan van commissievoorzitter Jean Claude Juncker. Het startbedrag van dit investeringsplan zal 21 miljard euro bedragen, maar moet leiden tot een totaal aan investeringen van 315 miljard euro in de komende drie jaar.

Universiteiten maken zich zorgen over de bezuiniging en de vereniging van universiteiten VSNU trok aan de bel. Volgens VSNU-voorzitter Karl Dittrich is het ‘een onverstandige keuze om geld, bestemd voor onderzoek en innovatie, te gebruiken voor onbekende en niet gedefinieerde investeringsprojecten’. Hij verwacht niet dat de investeringsgelden van Juncker naar onderzoek en innovatie zullen gaan.

Volgens eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans hoeven de universiteiten zich geen zorgen te maken. Omdat de Nederlandse projecten van hoge kwaliteit zijn, verwacht hij dat de gelden uiteindelijk evengoed bij Nederlandse wetenschappers en instituten terecht zullen komen, liet hij weten aan ScienceGuide.

PM