Leiden est Charlie

8 Januari 2015

Enkele honderden Leidenaars kwamen vandaag bijeen op de manifestatie ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op het Franse satireblad Charlie Hebdo.

Leids Burgemeester Henri Lenferink nam namens zijn stad en de omringende gemeenten het woord. Hij benadrukte dat het niet alleen een aanschrift op één tijdschrift was, maar ook op tolerantie, en op respect voor de meningen van anderen. 
Overheersend thema was de -soms letterlijk uitgesproken- angst voor meer spanningen tussen moslims en niet-moslims in het Westen. Rechtendecaan Rick Lawson sprak namens de Universiteit Leiden, en wees erop dat de meeste slachtoffers van islamitisch geïnspireerd geweld moslims zijn. Abdelhamid Bouzzit vertegenwoordiger van de Leidse moskeeën stelde: 'We moeten ons niet tegen elkaar uit laten spelen. We hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn, maar gruweldaden als dit moeten we wel hetzelfde, gezamenlijk afwijzen.' Zijn christelijke tegenhanger Ad Alblas veroordeelde de brandaanslag op een moskee in Vlaardingen, afgelopen nacht. 
'Mijn Nederlands is niet goed genoeg om het te kunnen verstaan', verontschuldigt de Franse promovendus Nicolas Davin zich: 'Maar ik ben onder de indruk van de opkomst. Als je samenkomt, laat je zien dat je geeft om de vrijheid van meningsuiting. Zaterdag zal er een grote mars zijn in Parijs om de aanslag te herdenken. Daar ga ik ook nog heen.' (Foto Taco van der Eb)

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 Januari 2015