Wel meer groen, maar geen officer

17 December 2014

Er komt meer aandacht voor duurzaamheid in het nieuwe instellingsplan van de universiteit.

Dat bleek tijdens de bespreking van het plan maandag in de universiteitsraad. Maar een sustainability officer is niet nodig, vindt het college van bestuur.
In het instellingsplan staat welke koers de universiteit de komende zes jaar gaat varen. Het gaat goed met de universiteit. Dus grote veranderingen in beleid staan er niet in. De universiteitsraad had nog wel wat bezwaren. Zo komt duurzaamheid er bekaaid vanaf, aldus een aantal raadsleden.
‘Ik ben blij dat het woord duurzaamheid in ieder geval genoemd wordt in deze versie van het plan’, zei Marjolein Bouterse van studentenpartij CSL. ‘Maar de aandacht is nog steeds behoorlijk beperkt. Meer ambitie op dit punt is gewenst.’
Volgens vicecollegevoorzitter Willem te Beest is de universiteit wel actief: ‘Er is een stuurgroep samengesteld die een nieuw milieuplan gaat maken. Daarin zitten ook studenten. Juist ook om op de hoogte te zijn van studenteninitiatieven. Ook bij de uitvoering van het plan betrekken we studenten. Het is geen probleem om hierover iets in het instellingsplan te zetten.’
Sander van Diepen van studentenpartij BeP: ‘We hebben al een diversity officer, moet er geen vergelijkbare duurzaamheidscoördinator komen?’
Te Beest: ‘Dat overwegen wij niet. Daarom hebben we de stuurgroep ingesteld. Dat vinden we voldoende.’
De universiteit wordt steeds internationaler, blijkt uit het instellingsplan. Dat brengt ook nadelen met zich mee. Mahamed Xasan van studentenpartij LVS en masterstudent bestuurskunde: ‘Veel internationale studenten volgen mijn master. Een deel van die studenten is minder bekend met de stof dan “doorstroomstudenten” met als gevolg dat er veel bijspijkerwerk nodig is. Het gevolg is dat er minder diep ingegaan kan worden op de onderwerpen. Er is heel veel herhaling en dat is vervelend en frustrerend. Dat is echt een probleem.’
Vicerectormagnificus Simone Buitendijk wilde hier echter niets van weten: ‘Wij herkennen dit probleem niet. Internationale studenten doen het gemiddeld beter dan Nederlandse studenten.’
Xasan kreeg echter steun, en niet alleen van studenten in de raad. Volgens Joop de Kort van personeelspartij AbvaKabo en docent economie is er wel degelijk iets aan de hand. ‘Ik deel de observaties van de studenten. Je zit met een grote diversiteit aan studenten. En dat betekent doorgaans dat je vaak bachelorstof moet behandelen in de master. We doen concessies, passen het niveau aan. En dat is zorgelijk.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 December 2014